ŠPORTSKA UDRUGA GLUHIH NOVA GRADIŠKA Dojmovi s puta u Češku

Vrhunski sportski uspjesi naših kuglačica i kuglača omogućili su našim sportašima i članovima brojna gostovanja i putovanja, a time i upoznavanje kako Lijepe naše, tako i gradova i mjesta izvan hrvatskih granica

Zajednička fotografija u restoranu.

 

Jedno takvo bilježimo ove godine od 12. do 14. kolovoza u češki grad Brno gdje smo na poziv tamošnjega kuglačkoga kluba sudjelovali na turniru u povodu vrijedne 30. obljetnice njihova djelovanja.

Naravno, sretni smo na mogućnosti koja je dana našima KK 'Slavoniji' i ŠUG-u Nova Gradiška pokazati svoje kuglačke vještine među ukupno sedam ekipa. Iznimno smo ponosni na osvojeno 1. mjesto KK 'Slavonije', kao i na dostojno predstavljanje našega grada.

Bila je ovo prilika upoznati i djelić češke kulture kao i znamenitosti Brna, drugoga najvećega grada u Češkoj smještenoga na jugoistoku zemlje, političkoga i kulturnoga središta Južne Moravske u kojemu živi oko 1.125.000 ljudi.

I uvjerili smo se u činjenicu kako, zbog brojnih hrvatskih znanstvenih i kulturnih djelatnika koji su se školovali u Češkoj, tako i zbog brojnih Čeha u Hrvatskoj koji su pridonijeli razvoju hrvatske kulture, stoljetne veze Čeha i Hrvata traju neprekidno do današnjih dana.

Ukratko o putovanju u Češku

U petak, 12. kolovoza krenuli smo put Brna. U Varaždinu nam se pridžuju prijatelji, koji su nam pomogli osvojiti 1. mjesto na kuglačkom turniru.

Putovali smo preko Murskog Središća u Sloveniji, Lendave do mađarske granice, pa onda vožnja kroz Slovačku i Češku.

Stajali smo svaka dva sata kako bismo se razgibali, a na taj način smo susretali i mnoge simpatične ljude. Kupujući vinjete za njihove autoceste, uočili smo i razlike ne samo u kvaliteti prometnica, nego i kulturološke između Mađara, Slovaka i Čeha.

S obzirom na poznavanje engleskoga jezika najbolju smo komunikaciju ostvarili sa Slovacima.

Ugodno iznenađenje bili su nam Mađari i Česi koji su razumjeli naš hrvatski jezik. U Brno smo stigli oko 22.30 i smješteni smo u Hotel Vista.

Oduševljeni hotelskim smještajem

Domaćini su nas bogato ugostili, kao da smo u našoj Slavoniji.

Ujutro nas je dočekao odličan i raznovrstan doručak: jaja, salate, salame, sirevi, pahuljice, jogurti, kruh, peciva... Ma ne mogu sve ni nabrojati. Nekim našim članovima bio je to pravi doživljaj jer su se prvi puta našli na ovakvom mjestu.

- Sretan sam da su i to vidjeli. Ja sam se već navikao jer sam tijekom rada u udruzi upravo kroz projekte bio u mogućnosti upoznati mnoge zemlje i kulture - rekao nam je Josip Bošnjak, tajnik Udruge gluhih i nagluhih i član Športske udruge gluhih Nova Gradiška.

Poslije doručka krenuli smo prema kuglani gdje je nas dočekao Jiri, organizator turnira.

Sve je nam pojasnio. Pravila i satnicu kada se kugla. Kuglali smo od 9 sve do 19 sati prema određenom rasporedu. Poslije natjecanja imali smo ugodno druženje uz osiguranu večeru, a poslije proglašenja rezultata i našega osvajanja prvoga mjesta počastio nas je domaćin i njihovim poznatim pivom.

Slavonci nikada ne dolaze u goste 'praznih ruku' pa smo ih iznenadili s tradicionalnim zavičajnim proizvodima: rakijama (šljivovica, vilijamovka) i likerima, kao i domaćim kulenom čime su bili oduševljeni. Pokazali smo, nudeći spomenutu suhomesnatu deliciju na probu prilikom dolaska, kako se, po dobrom starom običaju, kod nas dočekuju gosti.

Poslije bogatoga stola, ali i sadržaja, spavali smo kao 'bebe'.

Posjet kulturnim znamenitostima Brna

Zajednička fotografija u kuglani.Poslije doručka, 14. kolovoza odjavili smo se iz hotela i krenuli u obilazak Brna. Vidjeli smo Astronomski sat, crne boje i u obliku metka, simbol pobjede Brna nad Švedskom u 30-godišnjem ratu.

Svakog dana u 11 sati ispušta po jednu kuglicu koju turisti uzimaju za uspomenu. Zašto baš u 11 sati? Legenda kaže da je švedski general tijekom švedske opsade rekao da će grad pasti prije nego što zvona odzvone podne. Vođa obrane naredio je da zvona zvone sat ranije, a švedski se general prema obećanju povukao sa svojom vojskom.

I mi smo pokušali uhvatiti neku od kuglica za uspomenu, ali nam nije uspjelo.

Posjetili smo Crkvu sv. Jakuba (Jakova). Kasnogotička je to trobrodna crkva smještena u središtu Brna. Njegova povijest datira s početka 13. stoljeća. Crkva je kategorizirana kao nacionalni spomenik 1995. godine.

Ispod crkve se nalazi 2. najveća kosturnica na svijetu i velika je turistička atrakcija, a obilazak je trajao oko pola sata.

Posjetili smo i Zeleni trg i okolicu. Parnasova fontana je jedan od najvažnijih spomenika u Brnu iz 17. stoljeća i on je u sredini trga; Stara gradska kuća iz 13. stoljeća - najstarija je funkcionalna zgrada u Brnu. Tamo se nalazi krokodil koji je simbol grada, ali zovu ga zmajem. Priča se da je arhitekt bio ljut jer nije dobio svoj honorar pa je ostavio toranj nakoso.

Vidjeli smo Masarykovu ulicu, jednu od najpoznatijih i najstarijih ulica u Brnu, iz 12. stoljeća. To je žila kucavica gradske jezgre. U njoj se nalazi puno restorana i kafića, šarene zgrade. Kroz ulicu prolazi tramvaj i zbog toga nema velike gužve.

Naravno, prošetali smo njome te popili medovinu (na češkom medica).

Planirali smo posjetiti grad Bratislavu, ali kako nam vrijeme nije dozvolio da ostanemo duže u Slovačkoj, nastavili smo do Varaždina preko Mađarske uz stanku za ručak i mali 'shopping'.

U Varaždin smo stigli oko 20 sati, malo 'otpuhnuli' od duge voženje. Razgovaralo se o dojmovima s puta, ali i gradu Brnu, novim prijateljima...

Stvarno smo svi bili oduševljeni i zapravo nam je ovaj vikend od 12. do 14. kolovoza u Češkoj prebrzo prošao.

I ovim putem još jedanput zahvaljujemo našim domaćinima na prijemu, dočeku, sportskom druženju i nadamo se da ćemo i mi njih moći ugostiti u našemu gradu.

Naš vrijedni član ŠUG NG - Josip Bošnjak vodio je tijekom ovoga putovanja manji dnevnik, pa je prema njemu nastao i ovaj tekst kojega objavljujemo s odmakom od tjedan dana od povratka u Novu Gradišku, kada smo dobro 'sredili' sve dojmove.

 

Športska udruga gluhih Nova Gradiška

 

Povezane vijesti