MAKSIMIR Obilježen početak Humanitarne utrke 'Mliječna staza 2022'

U zagrebačkom parku Maksimir, 9. rujna 2022., obilježen je početak Humanitarne utrke 'Mliječna staza 2022', a iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom početku utrke prisustvovao je zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić

Barbara Vukas

 

- Mentalno zdravlje je izuzetno značajan preduvjet ostvarivanja svačijih potencijala te uvjet življenja i nošenja sa svakodnevnim stresom. Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom daje svoju svesrdnu podršku tradicionalnoj UNICEF-ovoj Mliječnoj stazi, koja je ove godine posebno važna za našu djecu i mlade. Vrlo često se prvi znakovi teškoća i problema mentalnog zdravlja pojavljuju u ranijoj životnoj dobi te imaju značajan utjecaj na kvalitetu života u mlađoj i odrasloj dobi ukoliko ne dobiju odgovarajući tretman. Prevencija teškoća u mentalnom zdravlju je čudo i zbog toga je neizmjerno važno započeti na tome što ranije raditi. Odgovornost je svih nas o tome voditi brigu i osigurati da svako dijete i svaka mlada osoba u Hrvatskoj, bez obzira gdje živi, može dobiti odgovarajuću pomoć i podršku na koju treba imati pravo. Zbog toga pozivamo sve da se uključe u ovu humanitarnu utrku u kojoj zajedno sigurno možemo učiniti više i osigurati da na kraju djeca i mladi budu pravi pobjednici - kažu iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Ovogodišnje izdanje Mliječne staze je ponovno virtualno, što utrku čini nacionalnom i inkluzivnom, a njezin početak je obilježen razgovorom s mladima koji su podijelili svoja stajališta o važnosti prekidanja tišine i razbijanja stigme i diskriminacije oko mentalnog zdravlja te važnosti podrške u školama i okolini.

Ured UNICEF-a za Hrvatsku šesti put zaredom organizira humanitarnu utrku Mliječna staza, ove godine s ciljem podrške mentalnom zdravlju djece i mladih u školama. U sklopu navedenog cilja UNICEF će sa sredstvima prikupljenim u kampanji podržati provedbu edukativnog programa podrške za mentalno zdravlje djece i mladih u školama pod nazivom PoMoZi Da. Uz podršku partnera i donatora, UNICEF želi učiteljima, nastavnicima i drugim odgojno-obrazovnim djelatnicima u školama osigurati znanja i vještine kako bi uspješnije prepoznavali probleme mentalnog zdravlja djece i mladih u školskom okruženju i djelovali kao inicijalna podrška i zaštita.

 

Izvor: Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

 

Povezane vijesti