Gradsko vijeće podržalo kandidaturu Splita za Europske igre 2027

Splitsko Gradsko vijeće u četvrtak je podržalo pokretanje procedure kandiranja Splita za organizaciju i domaćinstvo 4. Europskih igara 2027. godine

Prizor sa sjednice Gradskog vijeća.

 

Tom je Odlukom, kako je rečeno, učinjen prvi korak, a Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO) i Gradu Splitu predstoji dogovor s Vladom RH o prihvaćanju kandidature i prijavi Europskom odboru.

Projekt, njegove koristi za Split i iskustva ranijih organizatora gradskim vijećnicima je prezentirala Mija Bačić iz Komisije za međunarodne odnose Hrvatskog olimpijskog odbora, a predstavili su ga i podržali potpredsjednici HOO-a Željko Jerkov i Blanka Vlašić te proslavljeni splitski vaterpolist Milivoj Bebić.

Mija Bačić je istaknula da održavanje takvog natjecanja ima niz benefita za Split.

- Ovim natjecanjem potiče se gospodarski rast i povećava razina zaposlenost, a na ovaj se način turistički najbolje promovira grad Split i povećava popularnost sporta, te inspirira mlade ljude na zdrav način života - istaknula je Bačić.

Željko Jerkov je kazao da se u Splitskom klubu Olimpijac šest godina zagovara ideja za organizaciju ovog natjecanja u Splitu te su sazreli uvjeti da se to i obznani. Ocijenio je kako Split ima velike šanse da mu se odijeli domaćinstvo Europskih igara 2027.

- Vjerujem kako bi procedura službenog kandiranja za organiziranje ovog natjecanja mogla biti završena do kraja ove godine i da će Splitu biti dodijeljeno organiziranje 4. Europskih igara 2027 - rekao je Jerkov Hini.

Dodao je kako su i Budimpešta i Beograd zainteresirani za organiziranje ovog natjecanja, ali je Split u prednosti jer je prvi započeo razgovore s mjerodavnima u Europi za ovo natjecanje.

U obraćanju vijećnicima Jerkov je kazao kako je nužan i angažman Vlade RH za ovaj projekt.

Proslavljena hrvatska atletičarka i dobitnica olimpijskih medalja Blanka Vlašić je naglasila da su sportaši najjači veleposlanici Splita i Hrvatske.

- Važno je dovesti svijet k nama, a ne samo odlaziti u svijet na natjecanja. Organizacija ovakvog velikog sportskog događaja ne da ima benefite na gospodarstvo i turizam, nego je ulog u buduće generacije - naglasila je Blanka Vlašić.

Davor Matijević (SDP) jedini je vijećnik koji je pri javnom glasovanju bio protiv odluke Gradskog vijeća.

- Premalo nam je poznato konkretnih podatka o ovom natjecanju koje košta, a znamo što se dogodilo sa Spaladium arenom nakon Svjetskog rukometnog prvenstva - izjavio je Matijević novinarima.

 

Hina

 

Povezane vijesti