KRISTIJAN TRAMPUŽ Sudjelovanje na osmom izdanju Humanitarnog plivačkog maratona 'Koga briga'

Paraboćar Kristijan Trampuž iz Rijeke, rodom iz Sombora, početkom rujna prisustvovao je osmom izdanju Humanitarnog plivačkog maratona 'Koga briga' na Kantridi, kako bi pomogao prikupiti financijska sredstva za Udrugu 'DAMDOM'

Kristijan Trampuž na maratonu.

 

- Posebno mi je zadovoljsvo podijeliti s vama da sam ove godine prisustvao na osmom izdanju Humanitarnog plivačkog maratona preko Udruge 'Koga briga' 3. rujna 2022., a ruta za plivanje bila je od Prasca do Ville Nore i nazad, dva kilometara. Sredstva su se skupljala za Udrugu 'DAMDOM' i za Boćarski klub osoba s invaliditetom 'Pulac' Rijeka, čime se ujedno omogućio odlazak natjecateljima na završni četvrti turnir boćanja od 16. do 18. rujna 2022. u Požegi. Volio bih se zahvaliti za to Nataši Perić Jakuš, Kristianu Sirotiću te Luki Brnčiću i svim članovima. Od srca hvala da su nam to omogućili, u moje ime i u ime Boćarskog kluba osoba s invaliditetom 'Pulac' Rijeka - rekao je Trampuž, koji je osvojio u Požegi četvrto mjesto u svojoj kategoriji, BC2.

Start je bio na plaži ispred beach bara 'Morski prasac', a ruta plivanja bila je nešto skraćena zbog vremenskih prilika pa se tako plivalo oko dva kilometra.

Na osmom izdanju Plivačkog maratona 'Koga briga' sudjelovalo je 78 plivača - humanitaraca. Najbrže je isplivao maraton Mauro Bobanović, a u ženskoj konkurenciji prva je došla njegova sestra Ana Bobanović, oboje iz Plivačkog kluba Primorje, koji je ove godine prikupio brojne članove na maratonu. U kategoriji osoba s invaliditetom maraton je najbrže isplivao Antonio Žunić. Najstariji plivač maratona bio je 70-godišnji Velimir Cvjetković.

Inače, Udruga udomitelja djece Primorsko-goranske županije 'DAMDOM' osnovana je 25. studenog 2010. u Rijeci. Danas broji dvadesetak članica - udomiteljskih obitelji. Prema podacima Centra za socijalnu skrb Rijeka, na području Primorsko-goranske županije registrirano je 40-ak udomiteljskih obitelji. Od jeseni 2009. godine dio ih se počeo redovito sastajati jednom mjesečno na grupi podrške, a iz tih sastanaka spontano se razvila ideja o osnivanju udruge udomitelja, s ciljem promicanja interesa udomljene djece i udomitelja na području njihove županije.

Kao što smo već bili objavili, Trampuž se počeo baviti boćanjem za osobe s invaliditetom 2007. godine u Mađarskoj, gdje je ostao poznat po sportskim rezultatima - kroz dvije godine bio je državni prvak Mađarske. Potom je 2009. godine izabran za najboljeg sportaša godine i primio je Zlatnu plaketu od gradonačelnika Pečuha. Iduće godine osvojio je Kup Mađarske te postao državni prvak u Klubu PTEPEAC. Kada je stigao u Rijeku, učlanio se u Boćarski klub osoba s invaliditetom 'Pulac' Rijeka i već sljedeće godine, 2013., osvojio titulu državnog prvaka Hrvatske na Prvenstvu Republike Hrvatske u boćanju u Puli. Idućih godina, od 2014. do 2016., na Ekipnom prvenstvu Hrvatske osvaja sa svojom ekipom zlatne medalje. Ujedno, 2014. godine zauzima drugo mjesto na Državnom prvenstvu, 2015. treće, a 2016. šesto mjesto. Na Europskom prvenstvu u Pragu sudjelovao je s Hrvatskom reprezentacijom 2014. godine. Ponosi se također sudjelovanjem na maratonu 'Homo si teć' u Rijeci na 21 kilometar 2016. godine. Također ga je resila titula državnog prvaka Hrvatske 2017. godine te je izabran u hrvatsku reprezentaciju, koja je sudjelovala na prvom europskom prvenstvu Bisfed Regional Open u gradu Poznanu u Poljskoj te su osvojili treće mjesto ekipno. Na Kupu Hrvatske u boćanju osoba s invaliditetom, održanom 2. lipnja 2018. u Velikoj Gorici, osvojio je srebro.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti