Prvo međunarodno paraplivačko Halliwick Gala natjecanje s odgođenim startnim vremenom

U Zagrebu će se od 30. rujna do 2. listopada u organizaciji PK Natator održati završnica dvogodišnjeg Erasmus+ projekta LETSWIM u sklopu kojeg će se održati međunarodno paraplivačko natjecanje HALLIWICK GALA, na kojem se očekuje nastup 40-ak plivača i paraplivača iz pet zemalja

Dijete u bazenu, ilustracija.

 

Riječ je o projektu socijalne sportske tematike koji je sufinanciran sredstvima ERASMUS+ u trajanju od 23 mjeseci (veljača 2021. do prosinca 2022.). u partnerstvu s 5 organizacija iz 5 zemalja: PK Natator iz Zagreba, Međunarodno udruženje Halliwick iz Danske, Halliwick Poljska, PK Velenje iz Slovenije i Sportsko udruženje Halivik iz Srbije.

Osnovni je cilj projekta motivirati i privući djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom da se bave plivanjem, da ostvare zdravstvene koristi fizičkom aktivnosti u vodi te poboljšaju svoju socijalnu uključenost. Bavljenje plivanjem poboljšava samopouzdanje te djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom pruža jedinstveni način za bolju socijalnu uključenost i umrežavanje u cjelokupnu plivačku/sportsku zajednicu s drugim plivačima (sa i bez invaliditeta) te, uz postignute sportske rezultate, osjećaj vlastite vrijednosti i postignuća te poboljšava sveukupno zdravstveno stanje.

Specifični je cilj projekta promovirati plivanje kao sport jednakih mogućnosti i bolje socijalne uključenosti. Projekt promovira koncept Halliwick kao važnu ulogu u diseminaciji znanja, kompetencija i vještina trenera plivanja, neophodnih za treniranje i organiziranje odgovarajućih oblika treninga i natjecanja za djecu i odrasle s invaliditetom. Također osigurava dodatne kompetencije trenerima plivanja i učiteljima/kineziolozima u školama na području rada s osobama s invaliditetom te pobuđuje snažniji interes u široj javnosti da se priključe plivanju.

- GALA natjecanje, kao jedno od najadekvatnijih formata natjecanja za osobe s invaliditetom, predstavlja izvrsno sociokulturno okruženje za socijalno uključivanje, koje sadrži adekvatan i motivirajući oblik treninga i natjecanja u kojem sudjeluju i natječu se obje skupine sudionika (sa i bez invaliditeta) jer predstavlja natjecanja s odgođenim startnim vremenom. Prema ovom principu, najbrži plivač nije nužno pobjednik, već pobjednik je plivač koji najviše napreduje. Što znači natjecanje s odgođenim startnim vremenom? Plivač s najslabijim prijavljenim vremenom u grupi starta prvi. Plivač s drugim najslabijim prijavljenim vremenom započinje sljedeći, i tako dalje. Vrijeme početka sudionika u grupi (startni broj) izračunava se kao razlika između prvog i onih koji slijede - objašnjava voditeljica projekta LETSWIM, paraolimpijka Ana Sršen.

- Natjecanje će svojim dolaskom podržali hrvatski reprezentativci u plivanju i paraplivanju koji će nastupiti u revijalnoj utrci na početku natjecanja. Natjecanje se održava uz podršku Grada Zagreba i Zaklade paraolimpijac. Natjecanje na kojemu očekujemo nastup 40-ak plivača iz 5 zemalja ne bi bilo moguće organizirati bez velikog broja volontera: učenika OŠ Iver, roditelja i volontera, te bivših plivača iz PK Natator, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo - poručuje Sršen.

 

Izvor: PK Natator/HPO

 

Povezane vijesti