Hrvatski reprezentativci nastupili na SP-u za plivače s Down sindromom

U portugalskom gradu Albufeira održano je 10. Svjetsko prvenstvo za plivače s Down sindromom na kojem je nastupilo i troje hrvatskih predstavnika - Lucija Mijolović (PK Zadar), Marija Pinjuh (PK Natator) i Nikola Kosec (PK Vidra)

Hrvatski reprezentativci s maskotom.

 

Hrvatski plivači izborili su nastupe u pet A finala, isplivali četiri osobna rekorda, te osvojili šest medalja u konkurenciji Master za plivače starije od 25 godina.

Najbolje rezultate ostvarila je 26-godišnja Marija Pinjuh koja je nastupila u četiri A finala osvojivši peto (100 leđno), dva šesta (200 leđno, 100 prsno) i osmo mjesto (50 leđno). Pinjuh je pritom isplivala tri osobna rekorda, te osvojila četiri medalje u Master kategoriji, pri čemu po jedno zlato i srebro, te dvije bronce.

Najbolji rezultat Lucije Mijolović (28) bilo je osmo mjesto u finalu na 200 prsno, a osvojila je i dvije medalje, srebro i broncu u Master kategoriji. Nikola Kosec (20) je ostao bez A finala, ali je isplivao osobni rekord na 50 leđno.

- U Portugalu je bilo odlično, uživala sam. Osvojila sam četiri medalje - kazala je Marija koja je nosila hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja.

- Ja sam osvojila dvije, bilo je super - dodala je Lucija.

- Bilo je ovo moje prvo svjetsko prvenstvo, do sada sam dva puta nastupio na europskim prvenstvima. Volim plivati, a najviše volim kraul i leđno - kazao je Kosec.

Tijekom SP-a je odžan i social day koji je već tradicionalni program Down Sindrom međunarodne plivačke organizacije (DSISO), te Generalna skupština organizacije na kojoj su bili predstavnici hrvatske delegacije Danijela Kurtin i Ivan Perzel.

- Zadovoljni smo nastupima naših plivača. Marija je isplivala tri osobna rekorda, što su njezini najbolji rezultati u zadnjih šest godina treninga. Lucija je plivala na razini osobnih rekorda, dok je Kosec isplivao jedan osobni rekord - kazao je Marijin trener Ivan Perzel koji je bio i voditelj puta dodavši kako bi iduće godine naši plivači s Down sindromom trebali u lipnju nastupiti na Virtus Global Games u francuskom Vichyju za osobe s intelektualnim teškoćama.

Odlazak plivača na natjecanje organizirao je Hrvatski paraplivački savez. Natjecanje su sufinancirali klubovi i Ministarstvo turizma i sporta - sportski programi poticanja lokalnog sporta i sportskih natjecanja u 2022. pod nazivom 'Novi horizonti plivača s Down sindromom - Svjetsko prvenstvo u Portugalu'.

 

HPO/Denis Lugarić

 

Povezane vijesti