RATKO KOVAČIĆ Pariz želi iskoristiti snagu Igara, inkluzija je ključna za naše društvo

Ceremonija otvaranja Paraolimpijskih igara u Parizu 2024. održat će se 28. kolovoza u veličanstvenom okruženju u središtu Pariza

Ratko Kovačić

 

Bit će to prvi put da će se svečanost otvaranja Paraolimpijskih igara održati izvan stadiona, a nazočit će joj 65.000 ljudi.

- Slaveći parasportaše, Pariz 2024. želi iskoristiti snagu Igara za promjenu stavova javnosti prema invaliditetu i pomoći u izgradnji inkluzivnijeg društva. Isticanjem Paraolimpijskih igara kroz spektakularne izvedbe parasportaša, ove igre i njihova ceremonija otvaranja poslat će važnu poruku cijelom svijetu - da je inkluzija ključna za naše društvo. Raduje nas što će i hrvatski parasportaši nastupiti na Paraolimpijskim igrama u Parizu za što se marljivo pripremaju sa željom da postignu svoje najbolje rezultate - kazao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić.

Ukupno 4400 sportaša iz 184 zemlje svijeta sudjelovat će u paradi od Champs-Elysees do Place de la Concorde, koja će biti dostupna osobama svih razina mobilnosti i sposobnosti.

- Od Champs Elysees do Place de la Concorde, jedva čekam zamisliti predstavu koja će pretvoriti srce Pariza u umjetnički festival bez presedana, s dosad neviđenim izvedbama - izjavio je Thomas Jolly, umjetnički direktor ceremonije.

- Spektakl koji će u središte pozornosti staviti paraolimpijske sportaše i vrijednosti koje oni utjelovljuju. Spektakl koji će okupiti gledatelje diljem svijeta oko jedinstvenog duha Paraolimpijskih igara - dodao je.

- Igre mogu potaknuti promjene na načine koji do sada nisu viđeni. Također, pruža jedinstvenu priliku za sve nas da promijenimo percepciju javnosti o invaliditetu - kazala je Amelie Oudea Castera, ministrica sporta, te Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

Place de la Concorde je kultni trg smješten između Champs-Elysees i vrtova Tuileries, samo nekoliko koraka od Nacionalne skupštine i Grand Palaisa.

To je najveći trg u Parizu i drugi najveći u Francuskoj, okružen nekim od najvažnijih zgrada i spomenika u francuskoj povijesti. Datira iz doba prosvjetiteljstva, Place de la Concorde dio je filozofske, književne i kulturne baštine koju su za sobom ostavili intelektualci koji se nazivaju lumieres (što znači 'svjetla'), što ga čini idealnim mjestom za usmjeravanje pažnje na paraolimpijski pokret.

- Otvarajući Igre odlučili smo usmjeriti pozornost na osobe koje žive s invaliditetom i njihovo mjesto u društvu. Uspješna promjena načina na koji ljudi u Francuskoj gledaju na invaliditet bila bi prikladna ostavština Igara u Parizu. La Concorde i Champs-Elysees - najljepša avenija na svijetu - bit će posebno ukrašene, pružajući prekrasan ambijent za promicanje paraolimpijskog pokreta na svjetskoj pozornici - dodali su organizatori.

 

HPO/Denis Lugarić

 

Povezane vijesti