PARIZ Paraolimpijske igre za maskotu dobile ‘frigijsku kapu’ koja utjelovljuje duh Francuske revolucije

Maskoti koja predstavlja Paraolimpijske igre jedna je noga prikazana kao protetička

POI, Pariz, maskota

 

Frigijske kape su odabrane kao maskote Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2024. u Parizu, čime organizatori u ove globalne sportske događaje žele ugraditi duh Francuske revolucije.

Stožastoj kapi crvene boje dodani su noge u plavoj boji oči i nasmiješena usta, a maskoti koja predstavlja Paraolimpijske igre jedna je noga prikazana kao protetička.

- Frigijkama želimo pokazati da sport može sve promijeniti te da zaslužuje imati istaknuto mjesto u našem društvu - izjavila je marketinška direktorica Igara u Parizu Julie Matikhine prilikom predstavljanja maskota koje je održano u pariškom predgrađu Saint-Denis.

Frigijske kape su dobile prednost pred životinjama koje se najčešće korištene maskote olimpijskih i paraolimpijskih igara.

- Gotovo smo bili spremni ići bez maskote, da za njezinu izradu nismo pronašli valjan razlog i stvarnu poruku koju smo željeli prenijeti - dodala je Matikhine.

"Maskota mora biti utjelovljenje francuskog duha, što nije jednostavno dočarati. To je ideal, svojevrsno uvjerenje koje sadrži vrijednosti naše zemlje i koje je stvarano tijekom vremena, tijekom povijesti", pojasnila je Matikhine.

Olimpijske igre u Parizu na rasporedu su od 26. srpnja do 11. kolovoza 2024., dok će Paraolimpijske igre biti održane od 28. kolovoza do 8. rujna.

Hina

 

Povezane vijesti