HRVATSKI PARAOLIMPIJSKI ODBOR Rendezvous s paraolimpijcima u Fortenova grupi

Iskazivanjem interesa za sudjelovanjem u projektu 'Rendezvous s paraolimpijcima' i Fortenova grupa potvrdila je vlastitu usmjerenost na promicanje raznolikosti i uključivosti u svakodnevnom poslovanju unutar svojih kompanija, ali i unutar društva u kojem djeluje

Vizual projekta.

 

Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca, Fortenova grupa sklopila je suradnju s Hrvatskim paraolimpijskim odborom na nedavno pokrenutom projektu 'Rendezvous s paraolimpijcima' i stekla status prijatelja (amis) hrvatskih paraolimpijaca na putu do Pariza 2024. Stoga je prvi 'čvenk' dogovoren upravo sa zaposlenicima Fortenova grupe, koji će kroz posebno osmišljen program biti u prilici osvijetliti svoje stavove, paradigme i potencijale (ne)uključivanja osoba s invaliditetom u njihove svakodnevne aktivnosti i promišljanja.

Oko 15% stanovništva živi s invaliditetom, što ih čini najvećom manjinom na svijetu, ali kod rasprava o mjerama za poticanje raznolikosti i inkluzije na radnom mjestu, ta se činjenica zanemaruje. Naime, poduzeća su već dugo pokretači društvenih promjena i posljednjih je godina učinjen ogroman napredak prema raznolikosti i uključivanju, no samo 4% tvrtki u svojim inicijativama uzima u obzir i invaliditet. Stoga se postavlja pitanje kako to promijeniti.

S jedne strane, kao zaposlenici, osobe s invaliditetom mogu ublažiti nedostatak talenata i pridonijeti organizacijskoj raznolikosti koja potiče bolje donošenje odluka i inovacije. S druge strane, postoji ogromna prilika u vidu neadresiranog tržišta. Kao potrošači, osobe s invaliditetom predstavljaju mnogo više od 15% raspoloživog dohotka. S obzirom na članove obitelji i sentimente koje brendovi mogu probuditi, to je značajan tržišni potencijal. Ipak, kada se razmatraju i inoviraju proizvodi i usluge, rijetko se uzimaju u obzir jedinstvene potrebe osoba s invaliditetom.

Promjena perspektive i izgradnja zajedničkog razumijevanja o spomenutoj problematici ključni su za stvaranje ravnopravnijih organizacija i društva, i ujedno razlog iz kojeg je Hrvatski paraolimpijski odbor pokrenuo projekt u sklopu kojeg se Paraolimpijci i Paraolimpijke obraćaju zaposlenicima hrvatskih kompanija i provode posebno dizajniranu qohubs online radionicu na temu raznolikosti i inkluzije.

- Ljudi često nisu svjesni ogromne kreativnosti osoba s invaliditetom. Npr., kada govorimo o paraolimpijskim sportašima, u njihovim glavama ne postoji 'Ja to ne mogu!' Pitanje je kako prevladati određene prepreke i fokusirati se na svoje sposobnosti, a ne na invaliditet. Zamislite koliko takav stav može doprinijeti stvaranju dodane vrijednosti za bilo koju tvrtku-  rekao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić.

Iskazivanjem interesa za sudjelovanjem u projektu 'Rendezvous s paraolimpijcima' i Fortenova grupa potvrdila je vlastitu usmjerenost na promicanje raznolikosti i uključivosti u svakodnevnom poslovanju unutar svojih kompanija, ali i unutar društva u kojem djeluje, te doprinijela stvaranju dodatnih vrijednosti na svom deklariranom putu prema održivosti.

 

HPO/Denis Lugarić

 

Povezane vijesti