Manchester City klub s najvećim prihodima u prošloj sezoni

Manchester City je drugu godinu zaredom klub s najvećim prihodima na svijetu u sezoni 2021./22. u kojoj su se navijači vratili na stadione nakon što su ublažena ograničenja zbog COVID-19, objavila je u četvrtak rezultate istraživanja revizorska kuća Deloitte

Manchester City zastava.

 

City je ostvario ukupan prihod od 731 milijuna eura (790,65 milijuna dolara), a slijede ga Real Madrid (714 milijuna eura) i Liverpool (702 milijuna eura).

Cityjev rival Manchester United zaradio je 689 milijuna eura, a Paris St Germain 654 milijuna eura.

Čak je 11 klubova Premier lige među 20 najboljih, a osim Cityja, Uniteda i Liverpoola na listi su i Chelsea, Tottenham, Arsenal, West Ham, Leicester City, Leeds United, Everton i Newcastle United.

City je ostvario rekordni komercijalni prihod Premier lige od 373 milijuna eura u sezoni 2021./22., što je rast od 65 milijuna eura u odnosu na prethodnu sezonu.

Liverpool je napravio najveći skok u ovogodišnjem izvješću, popevši se sa sedmog na treće mjesto. Klub iz Merseysidea prvi je put prestigao Manchester United na ljestvici, nakon što je došao do finala Lige prvaka 2022., što je donijelo dodatne prihode od prijenosa.

Od španjolskih klubova, Barcelona i Real Madrid tek trebaju vratiti prihode na razinu prije pandemije, s tim da su prihodi klubova pali za 203 milijuna eura odnosno 43 milijuna eura od 2018. do 2019., stoji u izvješću.

LaLiga je nakon objave izvješća objavila priopćenje u kojem se navodi da sadrži ‘očigledno pogrešne podatke’ u vezi s prihodima od televizijskih prava lige.

- Informacije koje je iznio Deloitte u kojima je istaknuo da se prihod LaLige od audiovizualnih prava smanjio potpuno su netočne i LaLiga je upozorila konzultantsku tvrtku na tu pogrešku - dodaje se u priopćenju.

Po prvi put u izvješću Deloittea navedeni su i prihodi ostvarenim od ženskih timova u klubovima Money League.

Najveću zaradu ostvarila je Barcelona, koja je stigla do finala Lige prvaka 2022. i osvojila to natjecanje 2021. godine, sa 7,7 milijuna eura.

Manchester United zabilježio je drugi najveći prihod sa šest milijuna eura, a slijede ga City (5,1 milijun eura), PSG (3,6 milijuna eura), Arsenal (2,2 milijuna eura) i Spursi (2,1 milijun eura).

 

Hina

 

Povezane vijesti