Hrvatski gimnastičari u Cottbusu kreću u lov na mjesta za SP i OI

Šesteročlana hrvatska muška reprezentacija će od četvrtka do nedjelje sudjelovati na natjecanju Svjetskog kupa u njemačkom Cottbusu, kojim će i službeno započeti kvalifikacijski proces za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Antwerpenu, ali i za Olimpijske igre u Parizu 2024.

Gimnastičar na karikama, ilustracija.

 

U četvrtak će u kvalifikacijama (od 16:30 sati) nastupiti Aurel Benović (GD Osijek-Žito) i Marko Jovičić (GK Rijeka) na tlu te dvojica članova GK MZ Macan na konju s hvataljkama, Filip Ude i Marko Sambolec. U petak, drugog kvalifikacijskog dana, od 16:30 sati će nastup u finalu pokušati izboriti Tin Srbić (ZTD Hrvatski sokol) na preči te Benović na preskoku.

- Rijetko kad vežemo tri natjecanja za redom i ne vraćamo se doma, a sada nas to čeka. Cottbus, pa odavde putujemo za Dohu, a onda iz Dohe za Baku. Moramo odraditi ovo zbog kvalifikacija za SP, a onda time i kvalifikacija za OI. Htio ne htio, moram biti spreman i spreman sam. Dobro smo trenirali i osjećam se puno bolje nego sam se osjećao prošle sezone, a tek je početak ove sezone - rekao je Tin Srbić u najavi svog nastupa u Cottbusu.

- Vjerujem da što će sezona odmicati dalje, što će dolaziti važnija natjecanja, biti ću u još boljoj formi i pokazati ono što sam htio pokazati prošle sezone, ali nije bilo realno za očekivati. Prošla sezona je bila sezona koju smo iskoristili da shvatimo što nam više paše i što mi osobno bolje odgovara u novoj vježbi i da to promijenimo. Veselim se ovim Svjetskim kupovima - dodao je Srbić kojeg će i na ovom natjecanju pratiti njegov trener Lucijan Krce s kojim je posložio novu vježbu.

- Shvatili smo da moram vratiti svoju prepoznatljivost, a to znači veza tri ‘Tkačeva’, tri elementa leta, što je mene krasilo prije. To smo vratili na početak vježbe, da pokažem moć i energiju. Tek šesti element u vježbi dolazi ‘Kolman’, opasno puštanje, novo i atraktivno. Čudno možda zvuči da mi više paše tako težak novi element kao šesti u vježbi jer sam već umoran, ali po treninzima se pokazalo da mi tako bolje paše.

Nove ciklus olimpijskih kvalifikacija je kraći za godinu dana zbog pomicanja termina Igara u Tokiju, na kojima je Srbić osvojio srebrnu medalju.

- Nedostaje ta jedna godina koju nam je uzeo covid i zbog koje je Tokio bio godinu kasnije. Nekako mi je teško razmišljati o Parizu. Teško si je postaviti takav cilj kad znaš koliko je ekstremno teško u našem sportu otići na Olimpijske igre. Lakše je ići korak po korak. Idemo prvo izboriti Svjetsko prvenstvo kroz ove turnire, a kad dođe Antwerpen razmišljat ćemo o Parizu. Od kad je završio Tokio ja nekako imam želju osvojiti europsko zlato, to me sada najviše vuče.

Naslov europskog prvaka je ono što mu nedostaje u bogatoj kolekciji odličja, a novu će priliku imati u travnju u turskoj Antalyji.

- Puno manje dobrih nastupa sam imao na EP-u, imam ‘samo’ dva srebra, a puno više pokušaja. To mi je sada prva želja. Forma će se u ova tri Svjetska kupa izgraditi baš za to natjecanje. Nakon toga ću malo bolje moći razmišljati o nekim kvalifikacijama za Pariz. Iskreno, bio bih malo bešćutan da me ne zabrinjava činjenica da trebamo ići u Tursku. Ne zbog mog puta tamo, nego cijela situacija tamo. Volim pratiti politiku i kad vidim što se tamo dogodilo, a moglo se izbjeći, više me to pogađa, nego moj put tamo. Ne znam je li možda prerano za organizaciju tako velikog natjecanja tamo s obzirom na situaciju u njihovoj zemlji.

Do Turske ima još mjesec i pol, a Cottbus je ovdje. Već sam pogled na startnu listu govori o važnosti ovog turnira. Nastupit će niz osvajača medalja s najvećih svjetskih natjecanja.

- Ne sjećam se jesam li ikada na Svjetskom kupu vidio takvu konkurenciju. Nije normalno. Nastupiti će nas jednak broj kao na Olimpijskim igrama. Japanci ovdje dolaze s najboljima, u Dohu dolazi prva kineska ekipa... Veselim se. Osjećam se dobro, pokušat ću odraditi onako kako smo se dogovorili trener i ja i vidjet ćemo gdje će me to smjestiti. Vjerujem u finale na svim SK i borbu za medalje - poručio je Tin Srbić.

Nažalost, cijeli naš tim u Cottbus je otišao pod dojmom tragedije koja je zadesila obitelj predsjednika Hrvatskog gimnastičkog saveza Marija Možnika. I sam Tin je rekao da mu se ne ide na natjecanje i da je tražio let da dođe na sahranu Možnikovog sina Matea.

- Odlučili smo da je najbolje što možemo dati Mariju u ovom groznom trenutku to da odradimo svoj posao maksimalno kvalitetno u Cottbusu, onako kako ga je i on nekada odrađivao - rekao je Srbić.  

Finalna natjecanja su na rasporedu u subotu i nedjelju, s početkom u 14 sati.

 

Hina

 

Povezane vijesti