Otvoren WorldBoccia Intercontinental Challenger

Od 25. ožujka do 2. travnja u dvorani 2 Doma sportova održat će se WorldBoccia Intercontinental Challenger - Zagreb 2023', jedan od najvećih svjetskih boccia turnira

WorldBoccia Intercontinental Challenger, prizor iz dvorane.

 

Bit će to prvi veliki boccia turnir ove godine u svijetu. Zagreb je domaćin jednog od samo pet challengera, rang iznad su Svjetski kupovi, kojih će ove godine biti tri.

Ovim challengerom ujedno započinje i službeno završno prikupljanje bodova za sudjelovanje na Paraolimpijskim igrama u Parizu, a lista se zaključuje 31. prosinca ove godine.

U Zagrebu će nastupiti više od 100 natjecatelja iz 22 zemlje među kojima i brojni osvajači medalja s Paraolimpijskih igara i svjetskih prvenstava. Naravno, nastupit će i svi najbolji hrvatski paraboćari, a hrvatske boje branit će deset reprezentativaca (Dora Bašić, Nataša Županić, Dora Lovrić, Anamaria Arambašić, Milorad Kružić, Martin Frković, Marko Turković, Luka Wagner, Marko Arambašić, Davor Komar).

U Zagrebu će nastupit i boccia reprezentacija Ukrajine koja je završne pripreme odradila u Prelogu u hotelu Panorama i njihovom rekreacijsko-sportskom centru DG Sport.

- Više sam nego sretan što smo domaćini ovako velikog turnira. Zadovoljni smo odazivom, dolaze nam sportaši iz 22 zemlje svijeta i to s četiri kontinenta. Imamo natjecatelje od Australije, Brazila, do Ukrajine - kazao je predsjednik Hrvatskog boccia saveza Damir Juren.

- Očekuje nas šest dana zanimljivih dana. U Zagreb je stiglo 18 nositelja medalja s Paraolimpijskih igara, te svjetskih i europskih prvenstava. Turnir je vrlo jak, a od naših natjecatelja očekujemo nekoliko medalja, ali i što više bodova u borbi za plasman na Paraolimpijske igre u Parizu - dodao je.

Glavna zvijezda turnira svakako je 34-godišnji Britanac David Smith, koji je od 2004. do danas osvojio ukupno 25 medalja s Paraolimpijskih igara (5), Svjetskih (10) i Europskih (10) prvenstava.

Najveća koncentracija kvalitete upravo je u dvjema kategorijama u kojima će se i Smith natjecati. U kategoriji BC1 muški, uz njega tu su i brončani sa SP 2022. Portugalac Andre Ramos i brončani sa SP-a 2018. i srebrni s POI 2016. Nizozemac Daniel Perez.

U kategoriji BC1/BC2 timova tu su aktualni svjetski doprvaci Britanci te aktualni europski prvaci i doprvaci Portugal i Nizozemska.

U BC1 kategoriji za žene glavna favoritkinja je svjetska doprvakinja naša Dora Bašić, dok je u BC4 kategoriji kod muških glavni favoriti za medalje Davor Komar, trenutno 4. igrač svijeta.

Glavna zvijezda BC3 kategorije za muške je Čeh Adam Peška, paraolimpijski pobjednik u Tokiju i brončani s prošlog SP. Žensku konkurenciji BC3 kategorije predvodi svjetska prvakinja Portugalka Ana Costa.

- Prije četiri godine bio je to europski turnir, potom dvije godine nije bilo turnira zbog epidemije koronavirusa. Lani smo imali 68 natjecatelja iz cijelog svijeta, a ove godine imamo više od 100 sudionika iz 22 zemlje. Ovo je jedno od najvećih natjecanja u ovom dijelu Europe - kazao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić, koji je i službeno otvorio turnir.

Prisutnima su se obratili i Ljubica Lukačić, saborska zastupnica te izaslanica predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, te izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, zatim Milan Pavelić, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, te Marica Mirić, predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Službeno otvaranje WorldBoccia Intercontinental Challengera upriličeno je u nedjelju, a natjecanja službeno kreću danas, u ponedjeljak.

Paraboćari će se natjecati u pojedinačnoj, ekipnoj, te konkurenciji parova podijeljeni u četiri kategorije prema stupnjevima oštećenja.

 

HPO/Denis Lugarić

 

Povezane vijesti