Teniski turnir u Rimu izjednačava novčane nagrade za tenisače i tenisačice

ATP i WTA teniski turnir u Rimu planira izjednačiti iznos novčanih nagrada za tenisače i tenisačice počevši od 2025. godine

Tenisačica, ilustracija.

 

Kada je Iga Swiatek osvojila turnir prošle godine, zaradila je manje od polovice iznosa kojeg je dobio pobjednik u muškoj konkurenciji Novak Đoković.

Swiatek je dobila 332.260 eura (364.000 dolara), dok je Đokoviću isplaćeno 836.355 eura (916.000 dolara).

- Prvi put u povijesti započeli smo proces koji će tijekom tri godine dovesti do jednakog nagradnog fonda za ženski i muški turnir - rekao je predsjednik Talijanskog teniskog saveza Angelo Binaghi na predstavljanju ovosezonskog turnira, koji će se održati od 10. do 21. svibnja.

- Govorimo o osam milijuna eura za svaki događaj. Možemo napraviti ovaj veliki skok jer nam je izvršna direktorica velike banke u Italiji osigurala potrebne resurse - dodao je Binaghi.

Elena Goitini je izvršna direktorica Banca Nazionale del Lavoro, glavnog sponzora Italian Opena.

Kako dalje navodi agencija AP, turnir u Rimu se ove godine proširuje s osam na 12 dana i ždrijebovi će obuhvaćati 96 igrača u muškoj i ženskoj konkurenciji, za razliku od prijašnjih godina kada ih je bilo 56 u svakom ždrijebu.

- Uz stalne napore WTA da postigne jednaki novčani iznos od nagrada na svim događajima, uzbuđeni smo zbog obveze koju je preuzeo turnir u Rimu obećavši da će to krenuti u realizaciju 2025. Nadamo se da ćemo ovu predanost vidjeti ostvarenu na više WTA turnira - objavio je WTA Tour.

Grand Slam turniri nude jednake novčane nagrade. WTA Tour je odredio minimalnu razinu novčane nagrade za sve svoje turnire te tvrdi da jednaki nagradni fond ‘iziskuje predanost postupnom ulaganju u događaj, na što se Rim sada obvezao’.

 

Hina

 

Povezane vijesti