MATEŠA Split napravio sve što je trebao za domaćinstvo Europskih igara 2027

Split je napravio sve što je trebao za domaćinstvo Europskih igara 2027, gradsko vijeće podržava kandidaturu i to gotovo jednoglasno, jer samo jedan glas je bio protiv, kazao je u razgovoru za Media servis predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša

Zlatko Mateša

 

Komisija za marketing i komunikacije Europskih olimpijskih odbora (EOO) dala je punu podršku Gradu Splitu za kandidaturu i možebitno domaćinstvo Europskih igara 2027. godine.

- To je u našem političkom životu rijetko da pozicija i opozicija glasuju za jedan sportski projekt i to je projekt oko kojeg su se u stanju svi okupiti. Naravno da će se mnogi pitati tko će to sve platiti i što to donosi Splitu i Hrvatskoj. To je nekih 2,5 milijuna eura, a to čak ni za Split nije cifra koja predstavlja veći problem. Poljud bi se morao obnavljati, i obnavljat će se neovisno o Europskim igrama jer u svojim elementima predstavlja ugrozu za gledatelje. Isto tako i Spaladium Arena. Što se tiče sportske infrastrukture, Split stoji jako dobro - naglasio je prvi čovjek hrvatskog sporta.

Kolika bi bila ukupna cijena organizacije procijenit će revizorska kuća Price Waterhouse, a nakon toga će Vlada RH odlučiti o domaćinstvu Igara u Splitu, kazao je Mateša.

- Imate izravne i neizravne financijske koristi od Europskih igara. Neizravne se odnose na broj turističkih noćenja te na povećani iznos PDV-a koji će se ubrati tijekom tih Igara. Na kraju će se pokazati da je to jedan isplativi projekt - rekao je Mateša, koji se osvrnuo i na činjenicu da je sedamdesetak dana do početka Europskih igara u Krakowu i 471 dan do Olimpijskih igara u Parizu. 
U Poljsku će putovati oko 130 hrvatskih sportaša, a neki od njih lovit će kvote koje su potrebne za Igre u Francuskoj.

- Bit će to najveći sportski događaj ove godine u Europi s preko devet tisuća sudionika, od toga sedam tisuća sportaša iz 48 zemalja. Najvažniji podataka je da su u osamnaest sportova to kvalifikacije za OI u Parizu i zbog toga imaju dodatni značaj - naglasio je Mateša, dodavši kako će u Krakowu će biti i Hrvatska kuća koja će biti dom našim gospodarstvenicima i turističkim djelatnicima.

- Poljska vlada čvrsto je stala iza tog projekta. Donijeli su zakon kojim se daje podrška EI u Krakowu u Malopoljskoj i to im je bilo od velike koristi - rekao je predsjednik HOO-a.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach zalaže se i daje preporuke međunarodnim sportskim savezima kako da vrate ruske i bjeloruske sportaše u natjecanja iz kojih su izbačeni zbog ruske invazije na Ukrajinu. Neke zemlje - poput Ukrajine, Poljske, Velike Britanije, Češke pa i Njemačke - smatraju kako ruski i bjeloruski sportaši ne smiju nastupati dok god traje rat. Ukrajinci su najavili da će bojkotirati OI u Parizu.

- Mislim da je prerano govoriti o tome što će biti na kraju. Postoje međunarodne sportske federacije koje su to već prihvatile, a neke nisu, i mislim da je mudro pričekati još neko vrijeme da se iskristalizira zajednički stav. Siguran sam da neće biti bojkota Olimpijskih igara. U to sam sto posto siguran - zaključio je Mateša.

 

Hina

 

Povezane vijesti