Predsjednik Josipović: Osobe s invaliditetom hitno uključiti u politički život

"Danas, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, želim podsjetiti da u našem društvu više od pola milijuna građana živi s nekom od teškoća. Njihove poteškoće ne utječu samo na njihovu kvalitetu života, već i na članove njihovih obitelji. Bez obzira na pozitivne zakonske propise većina njih živi ispod linije siromaštva, nailaze na prepreke, ponekad zbog spore birokracije, često i zbog manjka senzibiliteta", poručio je hrvatski predsjednik

Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je u poruci u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom istaknuo potrebu većeg uključivanja osoba s invaliditetom u javni i politički život.
"Danas, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, želim podsjetiti da u našem društvu više od pola milijuna građana živi s nekom od teškoća. Njihove poteškoće ne utječu samo na njihovu kvalitetu života, već i na članove njihovih obitelji.

Bez obzira na pozitivne zakonske propise većina njih živi ispod linije siromaštva, nailaze na prepreke, ponekad zbog spore birokracije, često i zbog manjka senzibiliteta.

Republika Hrvatska je među prvim članicama UN-a potpisala i ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom koja uređuje područje života osoba s invaliditetom na svim razinama. Time smo preuzeli obvezu i odgovornost da im budu dostupni sva dobra i usluge kao i ostalim građanima naše zemlje: od obrazovanja, zapošljavanja, socijalne zaštite, medicinskih i rehabilitacijskih usluga...

Poseban naglasak bih stavio na potrebu njihovog većeg uključivanja u javni i politički život - u procese odlučivanja. Cijeli pokret osoba s invaliditetom zasnovan je pod motom 'O nama uvijek s nama!'.

Dužnost je svih nas da radimo na uključivanju osoba s invaliditetom, na njihovoj društvenoj vidljivosti te time damo doprinos u rušenju predrasuda i, polazeći od njihovih sposobnosti, osnažimo njihove kapacitete!", stoji u poruci predsjednika Josipovića.

Hina

Foto Sanjin Strukić/PIXSELL