Održana press konferencija HPO-a '365 dana do Pariza 2024'

Povodom obilježavanja godinu dana do početka Paraolimpijskih igara 2024. u Parizu, Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) je, u suradnji s Francuskim veleposlanstvom u Republici Hrvatskoj i dugogodišnjim partnerom tvrtkom Allianz, organizirao prigodnu konferenciju za medije

 

Na konferenciji su sudjelovali brojni gosti, među kojima su bili i naši proslavljeni parasportaši, paraolimpijac Ivan Katanušić, paraolimpijka Paula Novina i paraolimpijac Matija Sloup.

Na početku ispred HPO-a sve je prisutne pozdravila Ana Barčot koja je vodila cijeli program. Osim naših parasportaša, na konferenciji su sudjelovali predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, državni tajnik Tomislav Družak, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Milan Pavelić, prva savjetnica francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj Lilas Bernheim te Marijana Jakovac, članica uprave Allianz Hrvatska.

- Dijeli nas 365 dana do Paraolimpijskih igara u Parizu, to će biti moje treće igre, prve su bile pune povreda, na drugima sam osvojio medalju, a nadam se da će na na trećima iskustvo doći do izražaja i da ćemo biti još bolji. Drago mi je da konačno Paraolipijske igre održavaju u Europi pa nećemo morati toliko daleko putovati. Za nas sportaše daleka putovanja su često problem jer nam nakon toga treba par dana da se oporavimo. Upravo zbog toga veseli me što je ovaj put natjecanje relativno blizu. Paraolimpijski pokret je jedan je od najbrže rastućih sportskih pokreta, konkurencija je iznimno jaka, dolaze mlađi i brži sportaši, zbog toga treba biti motiviraniji, puno raditi i pokušati osvojiti još jednu medalju - istaknuo je naš paraolimpijac Ivan Katanušić.

Prva savjetnica Francuskog veleposlanstva u RH Lilas Bernheim je istaknula kako će Pariz treći put ugostiti najbolje sportaše svijeta nakon što je već dva puta bio domaćin Olimpijskih igara 1900. i 1924. godine, ali i prvi put najbolje parasportaše.

- Sto godina nakon posljednjeg domaćinstva Olimpijskih igara, Francuska i Pariz će ponovo promovirati ideale olimpizma i sporta. Paraolimpijske igre će se održati na istim objektima kao i OI, a tijekom 11 dana natjecanja cijeli svijet će moći pratiti i slaviti postignuća parasportaša. Ceremonija otvaranja bit će izvan stadiona, u srcu grada na Place de la Concorede, kako bi svima pružili priliku da vide ove sjajne sportaše čiji rezultati izazivaju divljenje i inspiraciju - kazala je Bernheim.

Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić zahvalio se okupljenima na dolasku, te je rekao kako očekuje dobre rezultate na predstojećim igrama.

- Unutar paraolimpijske zajednice vlada veliko uzbuđenje. U tijeku su kvalifikcije putam kojih će se sportaši kvalificirati na igre. Paraolimpijski sport je bolji nego ikad, svaki dan sve više napreduje. Sve je bolji kako na svjetskoj tako i na europskoj razini. Radujem se povratku publike, ona jako puno znači za sportaše. Pred punim tribinama nije jednostavno natjecati se, ali to svakako donosi veliko uzbuđenje kod sportaša. Nadam se da će nam se vratiti i naši navijači, a očekujem i nadam se da će mediji popratiti nastupe naših sportaša. HPO posvećen je pripremi naših paraolimpijaca kako bi ih se što bolje pripremilo i što više kvalificiralo na paraolimpijadu te tamo ostvarili što bolje rezultate - rekao je predsjednik Kovačić.

Marijana Jakovac, članica uprave Alianza kazala je kako je Allianz ponosan na svoje partnerstvo s Hrvatskim paraolimpijskim odborom:

Alianz hrvatska ponosni je sponzor HPO-a i na to smo izuzetno ponosni. Od kada smo postali sponzori Hrvatskog paraolimpijskog odbora pratimo naše paraolimpijce kroz 4 ciklusa. Naša zajednička misao vodilja da je bavljenje sportom pravo koje treba biti dostupno svima. Našim sportašima želim puno uspjeha i medalja u Parizu - poručila je Jakovac.

U drugom djelu konferencije voditeljica programa razgovarala je s našim paraolimpijcima.

Ivan Katanušić bio je upitan kakvu godinu očekuje.

- Trenažni proces smo ponešto mijenjali jer je proces oporavka od ozljede puno duži nego prije. Nastavljamo po provjerenoj recepturi i nadamo se najboljem. Sport volim i ne mogu bez njega, znam da mi se bliži kraj, jako me strah toga. Žena mi je velika podrška, iako si tijekom godine više u torbi nego doma. Kada uđeš u sport svi strahovi nestanu. Bitno je da  osoba s invaliditetom uđe u sport radi socijalizacije u društvo. Sve one osobe s invaliditetom koje su ušle u sport su jako uspješne.

Paula Novina kazala je kako joj je njezina obitelj najveća podrška.

- Majka je ta koja me upisala i vozila na plivanje, ona je najveći faktor koji me gura naprijed, moj najveći vjetar u leđa, kao i moj brat i sestra, koji su uz mamu moji najveći navijači. Nažalost se sport osoba s invaliditetom gleda kroz prizmu rehabilitacije, ali to nije rehabilitacija, to je sport u pravom smislu te riječi. Cijeli život sam u bazenu, dani sati i godine odricanja su mi trebali da dođem do Paraolimpijskih igara, ali uspjela sam u tome.

Matija Sloup istaknuo je kako bi mediji trebali više pratiti osobe s invaliditetom.

- Inspiracija i motivacija su mi žena i sin, kada si umoran i nenaspavan oni su tu da me potaknu da budem bolji. Volio bih da mediji više poprate naše treninge, javnost ne zna koliko je naš trening težak, svaka osoba s invaliditetom daje sto posto od sebe svaki dan, a to nekada nije jednostavno.

Od 28. kolovoza do 8. rujna 2024. Pariz će biti domaćin Paraolimpijskih igara na kojima će nastupiti više od 4400 parasportaša u 22 sportova, među kojima i hrvatski sportaši.

Hrvatska je do sada osvojila 26 medalja na ljetnim paraolimpijskim igrama pri čemu pet zlata, osam srebrnih i 13 brončanih medalja.

 

Borna Ferdo Vukojević

 

Povezane vijesti