POBJEDA U PARIZU Mikulić preuzeo vrh svjetske ljestvice u parataekwondou

Mikulić je pobjedom napravio još jedan veliki korak prema plasmanu na Paraolimpijske igre u Parizu

Ivan Mikulić

 

Najbolji hrvatski parataekwondoaš Ivan Mikulić pobijedio je na Grand Prixu u Parizu preuzevši vrh svjetske ljestvice u kategoriji preko 80 kilograma. Mikulić je time napravio još jedan veliki korak prema plasmanu na Paraolimpijske igre u Parizu 2024. godine, jer će šest najboljih sa svjetske ljestvice izboriti direktnu vizu za Pariz.

Mikulić je prvi hrvatski taekwondoaš koji je nastupio na Paraolimpijskim igrama osvojivši u Tokiju srebrnu medalju. Mladi Splićanin je sredinom kolovoza u Rotterdamu osvojio peti uzastopni naslov europskog prvaka, a odličnu formu je pokazao i na Grand Prixu u Parizu. Kao drugi nositelj turnira u prvom kolu je bio slobodan, u drugom kolu je porazio Uzbekistanca Asadbeka Anvarova s 24-2, u polufinalu je bez borbe prošao Britanca Matta Busha da bi u finalu porazio prvog nositelja Amerikanca Evana Medella s 15-9. Osim Busha broncu je osvojio i Kazahstanac Nishan Omirali.

Za Mikulića i njegovog trenera Mladena Tomića nema odmora jer u rujnu slijedi vrhunac sezone - Svjetsko prvenstvo u Meksiku, potom još jedan Grand Prix, a lista direktnih putnika za Pariz zatvara se koncem godine.

Grand Prix u Parizu posjetio je i predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) Andrew Parsons najavivši kako nas iduće godine očekuju spektakularne igre.

- Nevjerojatno je biti ovdje, samo godinu dana do Paraolimpijskih igara. Osjećaj iščekivanja je jak, ali imamo još puno posla. Ove igre će biti spektakularne, paraolimpijski sport je jači nego ikad prije. Ovdje imamo kombinaciju nevjerojatnih mjesta, vrlo blizu kultnih znamenitosti. Gledatelji će se vratiti, atmosfera će biti odlična, a sam sport vrhunski. Jedva čekam da se ove Igre dogode - naglasio je Parsons.

Taekwondo je svoju promociju na Paraolimpijskim igrama imao i Tokiju, a predsjednik IPC-a je istaknuo kako je impresioniran razvojem ovog sporta.

- Budući da se taekwondo natjecao za ulazak na Paraolimpijske igre kao sport, već sam bio impresioniran razinom sporta i predanošću Međunarodne federacije da osigura najbolju infrastrukturu. Ovo nije samo doći do Paraolimpijskih igara, već i razvijati se. Bio je to nevjerojatan debi u Tokiju, bio sam apsolutno impresioniran. Pozitivno je to što se Međunarodna federacija ne oslanja samo na njihov uspjeh u Tokiju. Diljem svijeta održavaju se natjecanja najvišeg mogućeg standarda, a razvojni programi su nevjerojatni - poručio je.

 

Izvor: 01Portal.hr