Španjolski nogometni savez otpustio izbornika svjetskih prvakinja

Španjolski nogometni savez (RFEF) u utorak je objavio da je otpustio Jorgea Vildu, izbornika po čijim su vodstvom španjolske nogometašice osvojile naslov svjetskih prvakinja

Nogometašice, arhiva.

 

To se dogodilo deset dana nakon što je Međunarodna nogometna federacija (FIFA) suspendirala predsjednika RFEF-a Luisa Rubialesa, zbog toga što je na dodjeli medalja u Sydneyju poljubio španjolsku reprezentativku Jenni Hermoso u usta bez njenog pristanka.

Jorgeu Vildi otkaz je uručio novi odbor, oformljen nakon što je FIFA izrekla privremenu suspenziju Rubialesu, dok se protiv njega provodi disciplinski postupak. U priopćenju, u kojem se ne spominju Hermoso, Rubiales ili skandal oko poljupca, RFEF je zahvalio 42-godišnjem Vildi za njegovu ‘izvanrednu sportsku ostavštinu’.

- Trener je bio ključan za nevjerojatan razvoj ženskog nogometa i ostavlja Španjolsku s naslovom svjetskih prvakinja te drugu žensku reprezentaciju na Fifinoj ljestvici - stoji u priopćenju RFEF-a.

Rubiales i njegov poljubac brzo su postali predmetom nacionalne rasprave o pravima žena i seksističkom ponašanju. Smatran Rubialesovim bliskim suradnikom, Vilda je bio na udaru kritika od prošle godine, kad je 15 igračica pokrenulo pobunu tražeći njegovu odlazak s izborničke dužnosti zbog neprikladnih metoda treniranja, a zahtijevale su i uvjete jednake onima koje ima i muška reprezentacija. Većina igračica koje su pokrenule pobunu je izbačeno iz reprezentacije, iako su neki zahtjevi ispunjeni.

Sportska novinarka Danae Boronat, koja je intervjuirala vodeće španjolske igračice za svoju knjigu ‘Ne zovite ih djevojkama, zovite ih nogometašicama’, rekla je da su igračice optužile Vildu za manipulativne metode, kao što je sugeriranje starijim reprezentativkama što bi trebale govoriti u intervjuima.

Vilda i izbornik muške reprezentacije Luis de La Fuente snimljeni su kako plješću Rubialesu kad je 25. kolovoza izjavio da neće podnijeti ostavku, ali su poslije u priopćenju izjavili da osuđuju njegovo ponašanje.

 

Izvor: Hina

 

Povezane vijesti