Osobe s intelektualnim teškoćama: Pravo glasa izboreno strpljenjem i hrabrošću

Udruga za samozastupanje ponudila je pomoć svojim članovima da se izbore za pravo glasa, uz njih za promjene su se zalagali pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, druge udruge osoba s intelektualnim teškoćama i Udruga Gong

Hrvatski sabor je u prosincu prošle godine usvojio novi Zakon o registru birača. Prema novom Zakonu i osobe bez poslovne sposobnosti upisuju se u popis birača, čime je omogućeno da i osobe bez poslovne sposobnosti sudjeluju u političkom i javnom životu ravnopravno s ostalim građanima Republike Hrvatske. Ovim Zakonom Hrvatska se svrstala uz bok zemljama kao što su Austrija, Italija, Irska, Velika Britanija, Nizozemska, Švedska i Finska.

Konvencija o pravima osoba s intelektualnim teškoćama

Prema starom Zakonu o popisu birača osobe lišene poslovne sposobnosti nisu mogle biti upisane u popis birača. S obzirom da je veliki broj osoba s intelektualnim teškoćama lišene poslovne sposobnosti, time nisu mogle biti na popisu birača. To nije bilo u skladu s UN Konvencijom o pravima osoba s intelektualnim teškoćama i Ustavom Republike Hrvatske.

Udruga za samozastupanje ponudila je pomoć svojim članovima da se izbore za pravo glasa, uz njih za promjene su se zalagali pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, druge udruge osoba s intelektualnim teškoćama i Udruga Gong.
Nakon što je usvojen novi Zakon o registru birača nadležne institucije poput Državnog izbornog povjerenstva i Ministarstva uprave trebaju osigurati uvjete da osobe s intelektualnim teškoćama mogu glasati kada dođu na biračko mjesto.
http://youtu.be/456MGtIsjXw Mnogo osoba s intelektualnim teškoćama još je uvijek smješteno u ustanove socijalne skrbi, te je i za njih potrebno osigurati biračko mjesto kako bi ostvarile svoje pravo glasa.

Spot za pravo glasa

Fadil Špuren – samozastupnik bez poslovne sposobnosti kojem je vraćeno biračko pravo - istaknuo je da s ponosom očekuje dan izbora, tu nedjelju kada će ravnopravno s ostalim građanima ove zemlje dati glas svom favoritu. Dodaje, nadam se kako ovaj zakon neće ostati mrtvo slovo na papiru i da ću svoje pravo moći ostvariti.
Članovi Udruge za samozastupanje snimili su spot kojim promoviraju pravo glasa osoba s intelektualnim teškoćama. Spot je izrađen u okviru projekta Ostvarivanje prava glasa osoba s intelektualnim teškoćama koji provodi GONG u partnerstvu s Udrugom za samozastupanje, a financiran je sredstvima EU. Redatelj spota je Miroslav Sikavica iz Fade In-a.
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak, navela je da u Hrvatskoj 18 000 osoba s invaliditetom ima neku od intelektualnih poteškoća, a od toga broja čak 16 000 njih lišeno je poslovne sposobnosti. Usvojenim izmjenama Zakona takvim osobama omogućeno je da se upišu u registar birača.

B. Ravlić