Dražen Mikšić pobjednik Dvoranskog prvenstva tenisa u kolicima

Tenis u kolicima danas je najbrže rastući i jedan od najatraktivnijih sportova za osobe s invaliditetom. Igranje tenisa u kolicima razvijalo se od rekreativnog do vrhunskog, a danas se igra u više od 120 zemalja svijeta, na svim kontinentima

Dražen Mikšić, član Teniskog kluba za osobe s invaliditetom 'Četiri rijeke',  osvojio je dvostruku krunu na Dvoranskom prvenstvu Hrvatske u tenisu u kolicima održanom u Slavonskom Brodu.U finalu pojedinačnog turnira Mikšić je sa 6:0 6:1 svladao Brođanina Marija Sosnika (TKOI Kobra, Slavonski Brod), a ova su se dva tenisača ogledala i u finalu parova, gdje je s identičnim rezultatom 6:0 6:1 opet slavio Mikšić u paru s Antonijem Arambašićem (TKOI Tigar, Zagreb) pa su se Sosnik i njegov partner Relić morali zadovoljiti titulom viceprvaka.

Tenis u kolicima danas je najbrže rastući i jedan od najatraktivnijih sportova za osobe s invaliditetom. Igranje tenisa u kolicima razvijalo se od rekreativnog do vrhunskog, a danas se igra u više od 120 zemalja svijeta, na svim kontinentima. Tenis u kolicima prati ista pravila kao i "klasični" tenis, a koja je odredio ITF s tom razlikom da su tenisačima u kolicima dozvoljena dva odskoka loptice. Da bi se mogao natjecati, igrač mora imati medicinski dijagnosticiran trajni invaliditet, koji za rezultat ima oštećenje donjih ekstremiteta. Tenis u kolicima ima svoj međunarodni Tour (kao ATP i WTA tour u tenisu za "zdrave" tenisače) koji je osnovan 1992. godine pod nazivom NEC wheelchair tennis tour. Tada se sastojao od 11 turnira u 7 zemalja. Danas NEC wheelchair tennis tour broji preko 170 turnira diljem svijeta.Službeno momčadsko natjecanje je Invacer World team cup, igra se od 1985. Godine. Svake se godine održava u drugoj zemlji.Od 1992. godine tenis u kolicima je uvršten u paraolimpijski sport.

Početak igranja tenisa u kolicima je 1976. godina i vezan je uz ime amerikanca Brada Parksa. Tada osamnaestogodišnji Brad prvi puta udara tenisku lopticu iz kolica i shvaća potencijal ovoga sporta. Od tada se tenis u kolicima nezaustavljivo razvija. 1988. godine osnovana je IWTA(International wheelchair tennis association),a deset godina kasnije IWTA se integrira u ITF(International Tennis federation), kao prvi sport za osobe s invaliditetom. Od 1992. godine tenis u kolicima postaje paraolimpijski sport,a iste godine osnovan je i NEC wheelchair tennis tour.
Tenis u kolicima počeo se igrati u Hrvatskoj 1993. godine u Zagrebu. 1. i 2. svibnja 1994. godine održano je prvo prvenstvo Hrvatske, u finalu je Željko Kladušan pobijedio Mitra Drecuna sa 6:2,6:2. Uz Drecuna i Kladušana od 1996. godine na terenima se pojavljuju i mladi Ante Štimac, Dražen Mikšić, Tomo Ćavar, Jozo Milošte u Slavonskom Brodu Željko Kladarić, Mario Sosnik te Damir Lović. Prvi međunarodni turnir održan u Hrvatskoj bio je Croatia Open koji se održao u Puli. Od 1996. godine hrvatska reprezentacija nastupa na Svjetskom kupu i od tada pa sve do danas Hrvatska nije propustila niti jedno natjecanje.

M. Damjanović

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL