Judo klub osoba s invaliditetom Fuji

Djeca s teškoćama u razvoju u ovom sportu slamaju psihičke barijere, stvaraju pozitivne slike o sebi, izgrađuju samopoštovanje, koncentraciju, sposobnost za nošenje sa stresom, ljutnjom i anksioznošću. Ovakva socijalna integracija omogućuje stvaranje prijateljskih odnosa koji se temelje na međusobnom poticanju i motiviranju

Osim tehnika juda i teorijske osnove juda poput povijesnog pregleda i razvoja juda, pravila, taktike, judo terminologije te pravila sportskog ponašanja, u judo klubu Fuji nastoji se poboljšati zdravstveni status djece s teškoćama u razvoju kroz treninge.  Fizički benefiti treninga su višestruki, djeca se susreću s mnogim novim vježbama koje neminovno poboljšavaju njihovo zdravstveno stanje te uključuju napredak u cjelokupnoj koordinaciji, izgradnji i održavanju mišićnog tonusa, povećanju kondicije, fleksibilnosti, ravnoteže i posturalne kontrole.

Jačanje duha i tijela

"Inovativnost ovog projekta nalazi se u nekoliko segmenata. Judo za djecu sa cerebralnom pralizom radi jako malo klubova u svijetu te dosada nismo naišli niti na jedan službeni plan i program koji sadrži tu tematiku. Integracija djece s teškoćama sa zdravom djecom, a kroz sportsku aktivnost uopće ne postoji u gradu Velika Gorica. Dok u Hrvatskoj postoje specijalizirani centri u kojima djeca s teškoćama mogu sudjelovati u raznim aktivnostima, oni ne uključuju sustavnu integraciju te djece sa zdravom. Prvi smo registrirani Judo klub osoba s invaliditetom u Hrvatskoj i kao takvi postavljamo temelje za razvoj judo sporta za osobe s invaliditetom u republici Hrvatskoj. Djeci s teškoćama omogućujemo poboljšanje zdravstvenog statusa kroz bavljenje sportom, a ne kroz prizmu fizikalne rehabilitacije. Osobe s invaliditetom cijeli život prolaze kroz razne fizikalne terapije što im automatski stavlja predznak da su bolesni, a mi im omogućujemo slamanje psihičkih barijera svojih teškoća i izgradnju sebe kao sportaša", kazala nam je trenerica Marina Drašković.

Društvena itegracija djece s invaliditetom

Judo klub osoba s invaliditetom Fuji osnovan je 2012. godine i  okuplja djecu s cerebralnom paralizom, Down sindromom, intelektualnim teškoćama, motoričkim teškoćama i poremećajima autističnog spektra. U klubu teniraju i štičenici Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica. Aktivnosti kluba uključuju redovne treninge tijekom cijele godine, klupske turnire, polaganje za pojaseve, izlete, te sudjelovanje na različitim manifestacijama poput Dana jednakih mogućnosti i Paraolimpijskog školskog dana. Djeca su trenutno razvrstana u tri grupe. Prva grupa su djeca s cerebralnom paralizom i motoričkim teškoćama koji treninge održavaju subotom od 12 do 13 sati, druga grupa okuplja djecu s Down sindromom i intelektualnim teškoćama treniraju četvrtkom od 17 do 18 sati i treća grupa koju čine djeca iz Centra za odgoj i obrazovanje Velike Gorice koji treniraju utorkom od 8.30 do 9.30 sati i 16.30 do 17.30 sati. Na treningu djece s cerebralnom paralizom gotovo svaki trening djeci s CP pomažu njihovi vršnjaci bez invaliditeta. Takva integracija ključna je za pravovremeni utjecaj na djecu bez teškoća, suzbijanje potencijalnih predrasuda te razvitak njihove empatije i želje da pomažu djeci s teškoćama i pozitivno utječu na svijest svojih vršnjaka koji nemaju priliku biti integrirani sa djecom s teškoćama. Kod djece s teškoćama ovakvi konkati slamaju psihičke barijere,  stvaranju pozitivne slike o sebi, izgrađuju samopoštovanja, koncentraciju, sposobnosti za nošenje sa stresom, ljutnjom i anksioznošću, djeca se osjećaju ravnopravna i grade samopouzdanje  kroz sport. Ovakva socijalna integracija ovim skupinama omogućuje stvaranje prijateljskih odnosa koji se temelje na međusobnom poticanju i motiviranju.

Pomicanje vlastitih granica

"Općenito želimo popularizirati judo za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj i potaknuti druge judo klubove na osnivanje klubova za osobe s invaliditetom. Želimo osvijestiti javnost o marginaliziranoj skupini – osoba s invaliditetom. Ono što bih izdvojila kao najbitnije za naš klub je činjenica da smo stvorili jednu pozitivnu okolinu u kojoj djeca s teškoćama u razvoju uživaju zajedno s trenerima. Svaki trening je jedna velika sreća i cilj nam je iz godine u godinu našeg djelovanja otići jedan korak dalje i proširiti djelovanje kluba. Najljepši osjećaj je pomoći tim klincima da pomaknu neke svoje granice, nauče nešto novo i sami shvate da uspjeh neće izostati uz puno rada i trud",  zaključila je trenerica Marina Drašković.

Želite li se uključiti i postati dio vesele i radne ekipe više o klubu i kontakte možete naći na stranici jkosifuji.wix.com/fuji .

Božica Ravlić