Tenis u kolicima: Sport koji osobama s invaliditetom vraća samopouzdanje i podiže moral

Hrvatski savez tenisača u kolicima ove godine organizira dva međunarodna turnira. Prvi je Zagreb Open koji se održava od 23. do 25. svibnja na terenima tenis kluba 'Purger', a na njemu se očekuje oko tridesetak natjecatelja. Drugi je Rezidencija Open od 4. do 7. srpnja, a organizira ga tenis klub 'Sirius' na Zagrebačkom velesajmu, turnir s nagradnim fondom od 20.000 dolara i na koji dolaze jaka imena tenisa u kolicima

Tenis u kolicima datira od 1976. godine i vezan je uz ime Amerikanca Brada Parksa. Tada osamnaestogodišnji Brad prvi puta udara tenisku lopticu iz kolica i shvaća potencijal ovoga sporta. Od tada se tenis u kolicima nezaustavljivo razvija. Godine 1988. osnovna je IWTA (International wheelchair tennis association), a deset godina kasnije IWTA se integrira u ITF (International Tennis Federation), kao prvi sport za osobe sa invaliditetom. Godine 1992. tenis u kolicima postaje paraolimpijski sport, a iste godine osnovan je i NEC wheelchair tennis tour.
Smatra se da se danas u svijetu oko 30.000 osoba s invaliditetom aktivno bavi tenisom u kolicima. Zemlje koje daju najviše tenisača su Japan, Nizozemska, Njemačka, Švedska, Francuska te Velika Britanija. Zanimljivo je za spomenuti kako Južnoafrička republika ima između 2.000 i 3.000 tenisača u kolicima, a opet su diljem zemlje napravljeni specijalni kampovi za njihov trening i razvoj.

Natjecanja su slična kao i u 'standardnom' tenisu. Sve turnire organizira ITF, osim paraolimpijskih igara koje organizira Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC). Postoje turniri različitih kategorija koji se boduju te se po njima slaže ranking lista koja broji oko 800 tenisača. Trenutno vodeći u muškoj konkurenciji na ITF Wheelchair Tennis listi je Japanac Shingo Kunieda koji ima trideset godina, dok je to kod žena Njemica Sabine Ellerbrock.

Tenis u kolicima u Hrvatskoj se počeo igrat 1993. u Zagrebu, a 1. i 2. svibnja sljedeće godine održano je prvo državno prvenstvo, Prvi međunarodni turnir održan u Hrvatskoj bio je Croatia Open održan u Puli. Od 1996. godine Hrvatska reprezentacija nastupa na Svjetskom kupu i od tada do danas nije propustila niti jedno natjecanje.
Do 2007. godine brigu o natjecanjima u tenisu u kolicima vodio je Hrvatski paraolimpijski odbor, a potom je osnovan Hrvatski savez tenisača u kolicima kojeg čine pet redovnih te dva pridružena kluba. Nije nužno profesionalno se baviti ovim sportom, bitna je i rekreacijska razina tenisa u kolicima. Sam sport iznimno je skup, potrebna su velika sredstva za specijalna kolica u kojima se igra i oprema. Da bi se mogli skupljati bodovi za nastup na Svjetskom kupu i paraolimpijskim igrama, potrebno je što više nastupati na međunarodnim turnirima. Ti su nastupi iznimno skupi zbog smještaja, avionske karte, kotizacija i prijevoza, a da bi se ta sredstva povratila potrebno je ući u polufinale turnira. Isto tako, treba odigrati minimalno petnaestak turnira godišnje da bi se  moglo pozicionirati u gornji dom ITF ranking liste. Tenis u kolicima nije samo nastup na paraolimpijskim igrama, jer one su jedno od natjecanja tek, i nikako nisu isključivo mjerilo za vrednovanje rezultata koje ostvaruju hrvatski tenisači u kolicima.

Rad saveza koji okuplja tenisače u kolicima većinom financira HPO iz svojih programa. Hrvatski teniski savez koji pomogne s opremom i lopticama te razni drugi sponzori.  U Hrvatskoj se aktivno tenisom u kolicima bavi dvadesetak sportaša, od toga broja je osmero djece. Djecu se šalje u kampove za rad s mladima i tamo usvajaju potrebne teniske vještine. Ako su uporna i imaju podršku svojih obitelji, ta djeca jednog dana imaju izgleda postati hrvatski paraolimpijci i sudionici teniskih turnira. Razlog tako malog broja sportaša je već spomenuta skupoća opreme i nastupa na natjecanjima.

Trenutno je najorganiziraniji tenis klub 'Tigar' iz Zagreba čiji članovi imaju redovito treninge pod stručnim vodstvom. Problem je s klubovima iz ostalih dijelova države, koji muku muče s prikupljanjem sredstava kojima bi se financirali programi i aktivnosti. Još treba iznaći model kako da se financiraju oni najperspektivniji tenisači, pa i oni koji nisu prethodno nastupali na paraolimpijskim igrama a imaju brojne međunarodne nastupe.

Hrvatski savez tenisača u kolicima ove godine organizira dva međunarodna turnira. Prvi je Zagreb Open koji se održava od 23. do 25. svibnja na terenima tenis kluba 'Purger', a na njemu se očekuje oko tridesetak natjecatelja. Drugi je Rezidencija Open od 4. do 7. srpnja, a organizira ga tenis klub 'Sirius' na Zagrebačkom velesajmu, turnir s nagradnim fondom od 20.000 dolara i na koji dolaze jaka imena tenisa u kolicima. Na tom turniru sudjeluje 64 natjecatelja. 
Pozivamo sve zainteresirane da se se jave putem stranice www.tenisukolicima.com.

Marko Damjanović