Šahovski klub 'Stjepan Bosak' – URIHO

Klub je dobio ime po jednom od osnivača Saveza distrofičara Hrvatske i mnogobrojnih udruga invalida diljem Hrvatske, također oboljelom od mišićne distrofije Stjepanu Bosaku

Šahovski klub “Stjepan Bosak” – URIHO je neprofitna sportska udruga osnovana 28. listopada 1998.  s namjerom da se oboljelima od mišićne distrofije pruži kvalitetan način provođenja slobodnog vremena.  S obzirom da je mišićna distrofija specifično oboljenje gdje se osobe vrlo rano suoče s gubitkom motoričkih funkcija i većinom su vezani za invalidska kolica, šah se nameće kao jedan od rijetkih sportova kojim se mogu baviti i ispuniti svoje sportske ambicije. S vremenom je klub svojim aktivnostima potaknuo zanimanje pripadnika ostalih skupina osoba s invaliditetom, te u ovom trenutku Klub okuplja 39 članova.

Memorijalni šahovski turnir

Klub je dobio ime po jednom od osnivača Saveza distrofičara Hrvatske i mnogobrojnih udruga invalida diljem Hrvatske, također oboljelom od mišićne distrofije Stjepanu Bosaku (26.07.1944.-20.12.1991.), osobi koja je svojim cijelim životom promovirala i borila se za prava osoba s invaliditetom, i njihovo ravnopravno priznavanje u društvu. Kako je i sam bio zaljubljenik u šah, u njegov spomen, godišnje se održava memorijalni turnir “Stjepan Bosak” na kojem se uz članove kluba, natječu osobe s invaliditetom i iz drugih klubova, udruga i športskih sekcija.
Za prvog predsjednika Kluba izabran je Miljenko Medić, koji uspješno vodi klub, pokreće održavanje memorijalnog šahovskog turnira „Stjepan Bosak“, te svojim šahovskim uspjesima promiče čast i ugled kluba. Na izbornoj skupštini 2005. Za tadašnjeg  predsjednika izabran je Krsto Kovačević koji je proširio aktivnosti kluba,u lipnju 2011. je podnio ostavku zbog narušenog zdravlja,isti mjesec je održana Izborna skupština gdje je za novog predsjednika izabran Marko Damjanović. Zbog potrebe za specijalno prilagođenim prijevozom članova i nedostatkom  prostorija, klub dugo vremena nije u bio mogućnosti organizirati redovite treninge, no to se mijenja u 2005. godini, kada Društvo distrofičara Zagreb jednom tjedno ustupa svoje prostorije Klubu za potrebe treninga. S vremenom je ostvarena suradnja s Gradom Zagrebom u okviru programa „Sport za sve“, u sklopu kojeg članovi Kluba jednom tjedno redovito treniraju, druže se i razmjenjuju iskustva.
Od siječnja 2013. godine Klub na izbornoj Skupštini mijenja ime u šahovski klub „Stjepan Bosak“ – URIHO.

Klub je članica Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom, Hrvatskog i Zagrebačkog šahovskog saveza, a njegovi članovi sudjeluju na gradskim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Danas broji četrdesetak članova između ostalih i FIDE majstora Miljenka Medića, koji ima titulu prvaka svijeta u šahu za osobe s invaliditetom, te Domagoja Glažara I Krste Kovačevića, vrhunske sportaše I., odnosno II. kategorije prema kriterijima Hrvatskog paraolimpijskog odbora. U budućem djelovanju, namjera nam je uključiti što više mladih u djelovanje kluba.

Kao postignuća kluba, treba spomenuti održavanje memorijalnog turnira „Stjepan Bosak“, tako smo od 1998. do danas organizirali trinaest turnira. Primjetan je i napredak u razvoju samog turnira, tako da su posljednjih godina, turnir pomogle mnoge poznate tvrtke, bio je medijski popraćen, a kao nagrade su uz pehare dijeljeni laserski pisači,LCD televizor,digitalni fotoaparat, mobiteli, knjige i tečajevi stranih jezika.

Škola šaha

Od 2007. godine ekipa Kluba se natječe u V. ligi Centar, a od 2012. godine ekipa Kluba se natječe u IV. ligi Centar Hrvatskoj šahovskog saveza, u kojima sudjelujemo kao jedina ekipa koja okuplja osobe s tjelesnim invaliditetom.

Iste godine počeli smo s održavanjem „Škole šaha“, u kojoj uz stručne predavače i volontere, pružamo mogućnost svojim članovima da poboljšaju i usavrše svoje šahovsko znanje.  

Uz gore spomenute aktivnosti, možemo se još i pohvaliti uspjesima naših članova na gradskim, državnim i međunarodnim prvenstvima u šahu. Ovo su samo neki od najvažnijih:   
2001. – Miljenko Medić osvaja 1. mjesto na Euro-kupu u Hrabynama (Češka) pojedinačno i ekipno (momčad je još činio i Ilija Matijašević).

2001. – Miljenko Medić osvaja 1. mjesto na državnom prvenstvu u u šahu za osobe s invaliditetom Poreču sa 100% osvojenih bodova.

2002. – Miljenko Medić nastupa u reprezentaciji IPCA-e na 35. šahovskoj olimpijadi FIDE u Bledu.

2003. – Miljenko Medić osvaja 1. mjesto na Svjetsko šahovskom kupu za osobe s invaliditetom u Hrabynama (Češka).

2003. – Miljenko Medić je od strane Hrvatskog športskog saveza invalida, proglašen za sportaša s invaliditetom Republike Hrvatske za 2003. godinu. 

2005. – Miljenko Medić osvaja 6. mjesto, a reprezentacija Hrvatske (u kojoj su još bili i Mirjana Medić, Radmila Švaljek i Ilija Matijašević) osvaja 3. mjesto na Šahovskoj olimpijadi u organizaciji IPCA-e, održanoj u Hrabynama (Češka). Tim je rezultatom Miljenko Medić ostvario nastup u reprezentaciji IPCA-e na 37. šahovskoj olimpijadi FIDE koja se održava 2006 god. u Torinu.

2006. – Ekipa ZŠSI-a u kojoj je bilo i troje naših članova; Miljenko Medić, Radoslav Ćosić i Domagoj Glažar, osvaja 1. mjesto u ekipnoj kokurenciji, dok Miljenko Medić osvaja 1. a Radoslav Ćosić 3. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji na državnom prvenstvu u šahu za osobe s invaliditetom.
2007. – Radoslav Ćosić osvaja 4. mjesto na Veteranskom prvenstvu Zagreba za 2007. godinu.
2008. – na Državnom prvenstvu u šahu za osobe s invaliditetom, ekipa Kluba u sastavu Radoslav Ćosić, Domagoj Glažar, Zoran Matana i Neven Tomečak, osvaja 2. mjesto u ekipnoj konkurenciji, dok Radoslav Ćosić i Domagoj Glažar osvajaju 1. odnosno 3. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji.

2009. – na Državnom prvenstvu u šahu za osobe s invaliditetom, ekipa Kluba u sastavu Miljenko Medić, Domagoj Glažar, Muris Isić i Neven Tomečak, osvaja 3. mjesto u ekipnoj konkurenciji, dok Miljenko Medić i Domagoj Glažar osvajaju 1. odnosno 2. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji.

2010. – Domagoj Glažar osvaja 8. mjesto na Svjetsko šahovskom prvenstvu za osobe s invaliditetom u Bialystoku (Poljska), tim uspjehom ostvaruje status vrhunskog sportaša I. kategorije.

2010. – na Državnom prvenstvu u šahu za osobe s invaliditetom, ekipa Kluba u sastavu Domagoj Glažar, Muris Isić, Zoran Matana i Krsto Kovačević, osvojila je 2. mjesto.

2011. – Krsto Kovačević osvaja 16. mjesto na Svjetsko šahovskom prvenstvu za osobe s invaliditetom u Piestany (Slovačka).

2011. – na Državnom prvenstvu u šahu za osobe s invaliditetom, ekipa Kluba u sastavu Domagoj Glažar, Željko Brajković, Zoran Matana i Muris Isić, osvaja 1. mjesto u ekipnoj konkurenciji, dok Domagoj Glažar i Željko Brajković, osvajaju 1. odnosno 2. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji.

2011. – U V. Šahovskoj Hrvatskoj ligi ekipa Kluba ostvarila je 1.mjesto i plasman u IV.šahovsku Hrvatsku ligu bez poraza u 9 nastupa.

2012. – na Državnom prvenstvu u šahu za osobe s invaliditetom, ekipa Kluba u sastavu Domagoj Glažar, Željko Brajković, Zoran Matana i Krsto Kovačević, osvaja 2. mjesto u ekipnoj konkurenciji, dok Domagoj Glažar i Željko, osvajaja 2. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji.

2012. – Domagoj Glažar osvaja 6. mjesto dok Krsto Kovačević osvaja 9. mjesto na Svjetskom šahovskom prvenstvu za osobe s invaliditetom u Splitu (Hrvatska), tim uspjehom ostvaruju status vrhunskog sportaša I. odnosno II.  kategorije.