ŠK 'Kralj' iz Slavonskog Broda novi je klub koji okuplja šahiste s invaliditetom

Ovim putem pozivaju sve osobe s invaliditetom koje se žele uključiti u školu šaha da im se obrate i pridruže. Zasad u školi šaha imaju osam polaznika, a ponosni su na činjenicu da je od toga broja pet šahistkinja

Šahovski klub osoba s invaliditetom 'Kralj' iz Slavonskog Broda osnovan je 21.kolovoza 2013. godine. Odluku o osnivanju kluba donijeli su saznavši da se osniva Hrvatski šahovski savez osoba s invaliditetom.

Osnivači kluba bili su Ilija Matijašević, Tomo Mirosavljević i Damir Lović koji su godinama nastupali na šahovskim natjecanjima za svoju udrugu tjelesnih invalida 'Loco-Moto'. Nastupali su godinama za ekipu udruge iz Slavonskog Broda na susretima osoba s invaliditetom, redovito su išli na šahovski turnir 'Stjepan Bosak' u Zagreb, a također su predstavljali županiju na međužupanijskim susretima u Poreču. Kada su uvidjeli da dosta njihovih prijatelja, osoba s invaliditetom, igra za razne klubove, odlučili su ih sve pozvati u ŠK 'Kralj'. Poslije velikog odziva zainteresiranih igrača, odlučili su se prijaviti u IV. šahovsku ligu istok te da igraju u ligi s ostalim šahistima koji nemaju invaliditet. Klub je okupio igrače iz raznih udruga, tako da imaju tjelesne, slijepe, gluhonijeme i vojne osobe s invaliditetom. Udruga 'Loco-Moto' dala im je prostor u kojem treniraju i u kojem će se natjecati u ligi. U sklopu udruge pokrenuli su i školu šaha za osobe s invaliditetom koju vodi Petar Lovrić, a škola se održava svakog petka.

Ovim putem pozivaju sve osobe s invaliditetom koje se žele uključiti u školu šaha da im se obrate i pridruže. Zasad u školi šaha imaju osam polaznika, a ponosni su da je od toga broja pet šahistkinja. Zahvaljuju se šahovskom klubu 'Đuro Đaković Holding' i Anti Aščiću na donaciji demonstracijske šahovske ploče za školu šaha. Klub je prošle godine organizirao šahovski turnir u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom na kojem je sudjelovao veliki broj šahista.

Nabavili su šahovske garniture koje su im potrebne za natjecanje u IV. šahovskoj ligi ali problem im je nedostatak digitalnih šahovskih satova bez koji ne mogu nastupati. Nekako su nabavili tri digitalna šahovska sata, a još bi im trebala tri. Ovim putem žele zamoliti sve koji bi im mogli pomoći pri nabavi satova da im se jave. Bili bi im jako zahvalni.

M. Damjanović