Anka Slonjšak: Žene s invaliditetom su nejednake, isključene i prepuštene same sebi

Povodom Međunarodnog dana žena pravobraniteljica za osobe s invaliditetom želi ukazati na težak položaj žena s invaliditetom u institucionalnom obliku skrbi

Povodom Međunarodnog dana žena pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak omogućit će ženama s invaliditetom smještenim u Centru za rehabilitaciju Varaždin da taj dan provedu u malim ženskim radostima na način koji će se razlikovati od drugih dana u godini.
Povodom Međunarodnog dana žena pravobraniteljica za osobe s invaliditetom želi ukazati na težak položaj žena s invaliditetom u institucionalnom obliku skrbi i skrenuti pozornost javnosti na žene koje su izložene nejednakosti, isključene iz društva i prepuštene nevidljivosti njihovih potreba i potencijala. U  Centru  za  rehabilitaciju  Varaždin,  ustanovi  u  kojoj  su  smještene  osobe  na  trajnom  ili  povremenom boravku  živi i 40-ak žena s različitim vrstama invaliditeta. Najmlađa od njih ima 21 godinu,  a najstarije imaju 56  godina. Neke od tih žena su pokretne, neke su nepokretne, neke imaju intelektualne teškoće, a druge imaju neki oblik tjelesnog invaliditeta, oštećenje vida ili sluha. Žene su iz različitih krajeva RH i u Centru se nalaze iz različitih razloga. Gotovo svima   je zajedničko to što u njihovim sredinama ne postoji podrška koja bi im omogućila samostalan i neovisan život. Kako bi mogle otići do grada i obaviti bilo koji posao koji osobe bez invaliditeta uzimaju zdravo za gotovo kao što su odlazak na kavu s prijateljicom, ili odlazak  u  ljekarnu  ili  trgovinu,  većini  tih  žena  potreban  je  specijalizirani  prijevoz,  kao  i  podrška  druge
osobe.  Osobe u ustanovi ne mogu birati niti imaju  financijska sredstva da bi se mogle priuštiti  nešto više osim primarnih potreba. U takvom okruženju vrlo je lako prestati se osjećati kao žena.
Zbog  toga  će  pravobraniteljica  za  osobe  s  invaliditetom  u  suradnji  sa  Srednjom  strukovnom  školom Varaždin omogućiti  tim ženama s invaliditetom da  uživaju u sitnim ženskim radostima kao što su odlazak frizeru  i  uljepšavanje.  Centar  za  rehabilitaciju  Varaždin  je  pripremio  potrebnu  pomoć  u  logistici  i medicinskoj  njezi  te  zajedno  sa  Društvom  distrofičara,  invalida  cerebralne  i  dječje  paralize  i  ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina osigurati će prijevoz.
U mnogim drugim gradovima Hrvatske u brojnim ustanovama ima još žena s invaliditetom do kojih ove godine  ne  možemo  doprijeti  na  ovaj  način.  Možemo  jedino  skrenuti  pozornost  na  druge  nevidljive  i zaboravljene sugrađanke koje nećete vidjeti u aktivnostima kojima se obilježava Međunarodni dan žena jer,  iako  možda  žive  u  svojim  obiteljima,  ne  mogu  izaći  iz  svoje  kuće  budući da  nemaju  potreban  prijevoz  ili podršku druge osobe.
U Hrvatskoj živi 510.274 osoba s invaliditetom odnosno 12 posto ukupnog stanovništva RH. Od tog broja  202.214  odnosno 40 posto  njih su  žene  s  invaliditetom.  74 posto  njih  završilo  je  samo  osnovnu  školu  ili  čak  nije  niti dovršilo osnovnoškolsko obrazovanje, 19 posto ih ima srednju stručnu spremu, 4 posto specijalno obrazovanje, dok samo  3 posto  ima  višu  odnosno  visoku  stručnu  spremu.  U  2013.  godini  zaposlena  je  samo  651  žena  s invaliditetom.  Najveći broj zaposlenih žena s invaliditetom zaposlen  je u zanimanjima pomoćna kuharica (88), čistačica (87), administrativna službenica (39), kuhinjska radnica (31) te prodavačica (24).
Među  navedenim  podacima  koji  pokazuju  sliku  žena  s  invaliditetom  u  Hrvatskoj    najviše  zabrinjava činjenica  o  niskom  stupnju  obrazovanja  žena  s  invaliditetom,  što  utječe  na  njihovu  mogućnost zapošljavanja pa samim time i ekonomsku neovisnost, a onda i uključenost u zajednicu na ravnopravnoj osnovi s drugim građanima.

Ured pravobraniteljice za OSI

Foto: Patrik Macek/PIXSELL