Boćarski klub osoba s invaliditetom Istarske županije 'Istrijana'

Melisa Osmanović drugu je godinu za redom najbolja boćarica s invaliditetom Hrvatske. U hrvatsku boćarsku reprezentaciju ušla je u listopadu 2012., samo godinu dana nakon što se počinje profesionalno baviti boćanjem

BKOSIŽ 'Istrijana' boćarski je klub osoba s invaliditetom koji čine članovi Društva distrofičara Istre i Udruge cerebralne paralize Istarske županije na čelu s predsjednicom kluba Jelenom Vuković.
Boćanje za osobe s invaliditetom jedini je dvoranski paraolimpijski sport kojim se mogu službeno, profesionalno baviti osobe s najtežom vrstom invaliditeta, dakle sa 100-postotnim tjelesnim oštećenjem ruku i nogu. Boća se specijalnim kožnim boćama punjenim specijalnom smjesom/pijeskompromjera 8 cm i težine 30 dkg.
Boćanje se dijeli na četiri kategorije – BC1, boćari s cerebralnom paralizom kojima boće priprema i dodaje asistent; BC2, boćari s cerebralnom paralizom koji boćaju samostalno; BC3, boćari koji igraju sa specijalnim spravama i uz pomoć asistenta koji priprema boće i spravu; BC4, najzahtjevnija i najzastupljenija kategorija namijenjena boćarima svih vrsta invaliditeta koji boćaju samostalno.
BKOSIŽ ‘Istrijana’ četvrtu je godinu zaredom najtrofejniji boćarski Klub u Hrvatskoj, te vodeći klub boćara sa invaliditetom u Hrvatskoj. Kao i dosadašnjih godina Istrijana je jedan od najbrojnijih Klubova ovog prvenstva sa dvanaest prijavljenih sportaša od toga sedam aktivnih ove godine. To su Goran Brale, Slavica Ivković, Dubravka Jeromela, Davor Komar, Samanta Lukšič, Melisa Osmanović i Zoran Peruško. Davor Komar, najbolji hrvatski boćar s invaliditetom, Hrvatskom reprezentativac i sedmi put uzastopno prvak Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom na međunarodnom prvenstvu je bio srebrni u Španjolskoj.
Melisa Osmanović drugu godinom za redom je najbolja boćarica s invaliditetom Hrvatske. U hrvatsku boćarsku reprezentaciju ušla je u listopadu 2012., samo godinu dana nakon što se počinje profesionalno baviti boćanjem. Svoju prvu europsku medalju osvojila je na međunarodnom juniorskom prvenstvu u Brnu (2012., Češka) gdje je bila srebrna, ujedno njezin prvi nastup izvan Hrvatske. Sudjelovala je na svom prvom europskom prvenstvu u Portugalu (Guimaraes,2013 lipanj) gdje je u paru zauzela odlično 7. mjesto, a pojedinačno solidno 21. mjesto. Sudjelovala je u Kamniku, Sloveniji gdje je prošle godine osvojila broncu.
Boćari Istrijane bili su ekipni prvaci 2013 godine. Zlato u kategoriji BC1/BC2 pripalo je ekipi Istrijane u sastavu, Goran Brala, Lara Dabić i Krunoslav Zujić. Zlato u kategoriji BC4 pripalo je paru Istrijane u sastavu Davor Komar i Melisa Osmanović.Broncu u kategoriji BC3 pripalo je paru Istrijane u sastavu Damir Fatušić i Samanta Lukšić. Broncu u kategoriji BC4 pripalo je paru Istrijane u sastavu Gordana Kuhar i Dubravka Jeromela.
Nova sezona počinje 22. ožujka u Zagrebu gdje se održava prvo kolo pojedinačno od ukupno tri tijekom cijele godine. Boćarska sezona 2014. godine, osim osam državnih kola, sadrži i sudjelovanje na četiri međunarodna turnira.
"Ove godine nas čeka Hrvatsko prvenstvo pojedinačno, Kup hrvatske pojedinačno i ekipno prvenstvo pojedinačno (Šibenik, Zagreb, Požega, Varaždin, Rijeka, Slavonski brod). Za najbolje rezultate treniramo po nekoliko sati tjedno. Točnije dva do tri puta tjedno po tri sata u Domu sportova 'Mate Parlov' u Puli. Svi zainteresirani za ovaj sve aktualniji sport dobrodošli su i mogu saznati više o nama na web stranici www.ddi.hr/bkosiz-istrijana.html", rekla nam je Melisa Osmanović.

Božica Ravlić