Poziv: Postanite članom pobjedničke ekipe na Paraolimpijadi u Brazilu

Veslački klub osoba s trajnim tjelesnim oštećenjem Pararemus Mladost poziva osobe s invaliditetom oba spola da se jave i postanu dio tima za paraolimpijske igre u Brazilu 2016. godine

Minimalna tjelesna oštećenja za sudjelovanje u paraolimpijskom veslanju su slabovidnost B1, B2, B3, gubitak tri prsta šake ili pola stopala, ograničena pokretljivost pojedinog zgloba. Zainteresirani se mogu javiti u klub Pararemus Mladost, Veslačka 26, Zagreb, kontakt broj Jasmina 091 202 20 95.
Paraolimpijske igre imaju cilj isticanja sportskih postignuća osoba s invaliditetom. Prve Ljetne Paraolimpijske igre održane su 1952.godine u Velikoj Britaniji i nasupilo je 130 sportaša iz dvije države, godinama je broj sportaša i sportova rastao. Tako je na Ljetnim Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. nastupilo 4.000 sportaša iz 150 država. Paraolimpijske igre u Londonu 2012. najizjednačenije su u povijesti. Prve zimske Paraolimpijske igre održane su 1976. godine u Švedskoj. Nastupilo je više od 250 sportaša iz 17 država.
Paraolimpijske igre i Specijalne olimpijske igre su slične po tome što se obje fokusiraju na sportaše s invaliditetom, te da su obje vođene međunarodnim neprofitabilnim organizacijama. Paraolimpijske igre i Specijalne olimpijske igre razlikuju se u kategorije invalidnosti sportaša s kojima rade, kriteriju na koji način sportaši sudjeluju i u strukturi pojedinačnih organizacija. Specijalne olimpijske igre su isključivo za sportaše s intelektualnim poteškoćama. Za sudjelovanje na Paraolimpijskim igrama, sportaši moraju ispuniti određene kriterije, te postići određene standarde kako bi se kvalificirali i natjecali u određenom sportu. Sudionici su vrhunski sportaši s invaliditetom koji za sudjelovanje na Paraolimpijskim igrama prolaze strogi proces kvalifikacija. Specijalne olimpijske igre ističe sudjelovanje onih koji mogu i žele. Kvalifikacije za sudjelovanje se ne održavaju, već umjesto njega postoji sustav nasumičnog odabira sudionika za natjecanja. 

Premda su dobici od veslanja za rekreaciju i rehabilitaciju osoba s invaliditetom mnogobrojni, od fizičke aktivnosti, boravka na svježem zraku, druženja, sportskog života, još uvijek je ovaj sport razvijen uglavnom samo u Zagrebu.
In-Portal