Ebola u Africi: Liječnici bez granica upozoravaju na neviđenu epidemiju najsmrtonosnijeg virusa

"Liječnici bez granica pomagali su u gotovo svim epidemijama ebole zadnjih godina, ali one nisu bile toliko raširene i pogađale su udaljenija mjesta. Ovakva raspršenost iznimno otežava zadaću organizacija koje nastoje suzbiti epidemiju", rekao je Mariano Lugli, koordinator organizacije koja okuplja svjetske liječnike

Gvinejom hara "neviđena epidemija" groznice ebole koja je potvrđena kod 22 osobe i od koje je 78 osoba umrlo diljem zemlje, ocijenila je u ponedjeljak organizacija Liječnici bez granica (MSF) koja pokušava zaustaviti širenje bolesti.
"Suočeni smo s epidemijom dosad neviđenih razmjera s obzirom na broj slučajeva u zemlji", u kojoj su pogođeni gradovi na jugu i sama prijestolnica Conakry, rekao je Mariano Lugli, koordinator MSF-a u Conakryju, u priopćenju koje je AFP dobio u Dakaru.

"MSF je pomagao u gotovo svim epidemijama ebole zadnjih godina, ali one nisu bile toliko raširene i pogađale su udaljenija mjesta. Ovakva raspršenost iznimno otežava zadaću organizacija koje nastoje suzbiti epidemiju", rekao je Lugli.

Gvineju je u siječnju pogodila epidemija virusne hemoragijske groznice od koje je, po zadnjim podacima gvinejskog ministarstva zdravstva, 78 osoba umrlo od 122 evidentirana slučaja.

Kako navodi gvinejsko ministarstvo zdravstva, od više ispitanih uzoraka, 22 su se pokazala pozitivna na virus ebole. Polovica tih slučajeva odnosi se na Conakry a druga polovica na dva grada na jugu zemlje: Gueckedou (šest) i Macentu (pet).

Gvinejska vlada je objavila da virus koji je pogodio zemlju pripada tipu Zair, jednom od pet vrsta iz skupine filovirusa, uzročnika ebole.

"Soj Zair virusa ebole (...) je najagresivniji i najsmrtonosniji. Ubija više od 9 osoba od 10 oboljelih", rekao je Michel Van Herp, član MSF-a koji trenutačno boravi u Gueckedouu.

Virus ebole se prenosi izravnim doticajem s krvlju, s tjelesnim tekućinama i sa tkivom živog ili mrtvog čovjeka ili životinje.

Hina