Helena Dretar Karić: Stolnotenisačice s invaliditetom ovog trenutka dominiraju Europom

"Drago mi je da se organiziraju trening kampovi za stolnotenisač(ice) poput ovog u Malinskoj na Krku, jer se tako stalno napreduje. Hrvatski stolnoteniski savez osoba s invaliditetom i Mirela Šikoronja odlično to organiziraju i zaslužuju pohvale", izjavila je jedna od naših najboljih stolnotenisačica s invaliditetom za portal Hrvatska reprezentacija (hrvatskareprezentacija.hr)

Helena Dretar Karić i Anđela Mužinić, članice hrvatske parastolnoteniske reprezentacije, na nedavnom su turniru u Italiji osvojile zlatnu medalju u ekipnom nastupu i samo  potvrdile da u ovom trenutku dominiraju Europom. Helena i Anđela u tijeku su priprema za  najveće natjecanje sezone, Svjetsko prvenstvo koje će se održati u rujnu. Jedna od stanica u tom pripremnom periodu je i  Malinska gdje se okupila hrvatska parastolnoteniska reprezentacija. Naime, od 2. do 4. travnja održat će se kamp stolnotenisača iz pet zemalja: Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije i Austrije. Nakon toga na rasporedu je prvenstvo  Hrvatske.

- Drago mi je da se organiziraju trening kampovi jer se tako stalno napreduje. Hrvatski stolnoteniski savez osoba s  invaliditetom i Mirela Šikoronja odlično to organiziraju i zaslužuju pohvale. Treninzi su onda na višoj razini jer nije  isto stalno trenirati samo u svom klubu ili imati prilike raditi s igračicama iz drugih zemalja. I rezultati su onda bolji,  praktički nema turnira s kojeg se Hrvatska sada ne vrati s nekoliko medalja. Treniram za klub NEC iz Splita. Malo treniram u  Varaždinu, malo u Splitu kod Anđele Mužinić koja zna često doći u Zagreb pa i tu odradimo treninge, rekla je Helena Dretar Karić.

S obzirom na dobre rezultate svjetska ekipna medalja velika je Helenina želja.

- Usudila bi se reći da osim Koreanki i Kineskinja na svjetskoj razini igračice s drugih kontinenata nisu nam konkurencija.  Tu je još samo Europa gdje smo pokazale da možemo pobjeđivati, tako da vjerujem da dosadašnji rezultati imaju težinu i  zato  se nadamo medalji. Kineskinje će biti teži izazov od recimo Koreanki. Protiv Kineskinja nikad dosad nismo igrale. U ovom trenutku stvorili smo si takav status da nas u Europi svi izrazito respektiraju i onda smo u startu u prednosti, rekla je Helena koja u svojoj karijeri ima niz medalja.

- Kada su medalje u pitanju imamo nekoliko njih koje su mi jako drage. Za početak srebrna medalja koju sam osvojila u  Lignanu 2009. u kategoriji open koja se sada više ne igra. To je bila kategorija u kojoj su igrali svi, bez obzira na  stupanj invaliditeta. Tu je naravno ekipna brončana medalja s Anđelom Mužinić na Europskom prvenstvu u Splitu, te zlatna ekipna europska  medalja iz Lignana.  Držimo kontinuitet, lani smo  na svim turnirima osvojile prvo mjesto, nadam se da ćemo nastaviti istim tempom, rekla je Helena.

- Pojedinačno nemam toliko uspjeha, ali imam medalja. Uvijek mi se dogodi da u skupini naletim na predstavnicu Švedske koja  je najbolja igračica na svijetu. Prošle godine sam na jednom turniru stigla do finala jer sam ju ranije izbjegla u  ždrijebu. Želim i u pojedinačnom dijelu dati maksimum, ali na Svjetskom prvenstvu koncentriram se  na ekipni dio, rekla je Helena koja se stolnim tenisom ozibljno počela baviti 2006. godine.

- Zoran Križanec i Ivica Vugrinec trenirali su u Varaždinu, bili su u sastavu reprezentacije. I prije sam se susrela sa stolnim tenisom, 2004. sam počela trenirati, ali tek 2006. sam krenula s ozbiljnim radom. Što me natjeralo da se krenem profesionalno baviti? Otišla sam na jedan turnir u Sloveniji i tada sam vidjela zapravo na kojoj je to visokoj razini i brzo sam se zaljubila u stolni tenis - zaključila je Helena Dretar Karić.

Izvor:  hrvatskareprezentacija.hr