Veterani nogometne reprezentacije i odbojkaši s invaliditetom odigrali utakmice za Hrvatsku bez mina

Po završetku sportskih susreta predsjednik HNS-a Davor Šuker predao je donatorski ček upraviteljici Zaklade za humanitarno razminiranje Hrvatske Đurđi Adlešič. Ovom donacijom financirat će se poslovi razminiranja Kotar šume u petrinjskom naselju Mošćenica, gdje se nastavlja sustavno uklanjanje minske opasnosti

Opća skupština UN-a na zasjedanju u prosincu 2005. godine, donijela je Rezoluciju o pomoći u protuminskom djelovanju kojom se 4. travnja proglašava Međunarodnim danom svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju.
Protuminsko djelovanje uključuje sve one aktivnosti kojima se smanjuju posljedice utjecaja mina i drugih neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS), kako bi se osigurao siguran životni prostor u kojem obnova ratom zahvaćenih područja omogućuje gospodarski razvoj i povratak u normalan život. U prosincu 1997.  Republika Hrvatska potpisala je Konvenciju o zabrani uporabe, proizvodnje, uvoza, izvoza i skladištenja protupješačkih mina (Ottawska konvencija), koju je Hrvatski sabor ratificirao 24. travnja 1998. godine.
Povodnom Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina Hrvatski centar za razminiranje (HCR) i ''Hrvatska bez mina'' – Zaklada za humanitarno razminiranje Hrvatske, uz suradnju Grada Petrinje organizirala je dva sportska susreta. U Petrinji se naime odigrala odbojkaška utakmica između Kluba sjedeće odbojke Sisak i Invalidskog odbojkaškog kluba Zagreb. Potom su malonogometnoj utakmici snage  odmjerili odabrana vrsta Hrvatskog nogometnog saveza predvođena izbornikom Zorislavom Srebrićem i Malonogometni klub Petrinjčica, čiji je izbornik Marijan Vlak.
Po završetku sportskih susreta predsjednik HNS-a Davor Šuker predao je donatorski ček upraviteljici Zaklade Đurđi Adlešič. Spomenutom donacijom financirat će se poslovi razminiranja Kotar šume u petrinjskom naselju Mošćenica, gdje se nastavlja sustavno uklanjanje minske opasnosti.

Marko Damjanović

Foto: Drago Sopta