STKOI Uspon: Naša je misija promovirati stolni tenis kao idealan sport za osobe s invaliditetom

U planu im je da se taj broj poveća barem na dvanaest do petnaest igrača. Baš kao i u ostalim klubovima, natjecanja ne nedostaje ni za Usponovce. Iako su klub osoba s invaliditetom, ravnopravno se natječu sa stolnotenisačima bez invaliditeta

Zadovoljstvo nam je predstaviti vam Stolnoteniski klub osoba s invaliditetom Uspon iz Velike Gorice.

Osnovni im je cilj promicati stolni tenis za osobe s invaliditetom te njihovu integraciju i socijalizaciju u širu društvenu zajednicu kroz bavljenje sportom. Posebna im je želja uključiti što više osoba s invaliditetom svih životnih dobi u ovaj sport u Velikoj Gorici, kao gradu stolnotenisača.
Prošle godine za novog predsjednika kluba izabran je mladi Marko Vračan, za dopredsjednika Velimir Šandor, a za tajnika Igor Pejak dok im je trenerica Mirjana Lučić. Navedenim osobama cilj je u ovaj sport uključiti što više osoba s invaliditetom.

Trenutno u Usponu trenira devet stolnotenisača pod nadzorom trenerice Mirjane Lučić.
U planu im je da se taj broj poveća barem na dvanaest do petnaest igrača. Baš kao i u ostalim klubovima, natjecanja ne nedostaje ni za Usponovce. Iako su klub osoba s invaliditetom, ravnopravno se natječu sa stolnotenisačima bez invaliditeta.

Stolnotenisači Uspona već tri godine redovito nastupaju u SOKAZ ligi tijekom jeseni. No ovdje je bitno istaknuti da igraju protiv igrača koji nemaju nikakav invaliditet. Osim SOKAZ-a, redovito nastupaju na turnirima u Zagrebu poput URIHO turnira, Otvorenog prvenstva grada Zagreba i Samoborskog kupa. Jednom godišnje uz pomoć sportskog saveza Velike Gorice održavaju svake godine redovito Velikogorički stolnoteniski kup koji je svake godine sve mnogobrojniji i medijski zapaženiji, te svake godine treće subote u rujnu sudjeluju na Danu jednakih mogućnosti, naravno s ciljem upoznavanja svojih sugrađana s njihovim aktivnostima. Od 2010. godine redovito nastupaju na Državnom prvenstvu, posljednje je bilo u Malinskoj na otoku Krku 5.-6. travnja. Sudjelovali su na četiri manifestacije paraolimpijskog školskog dana u organizaciji sportskog saveza osoba s invaliditetom Zagrebačke županije i Velike Gorice. Njihov stolnotenisač Igor Pejak 2010. godine bio je proglašen za sportaša godine u Velikoj Gorici u kategoriji za osobe s invaliditetom. 2012. godine Tomislav Mahin je također bio izabran za sportaša godine u kategoriji osoba s invaliditetom grada Velike Gorice. 2012. Tomislav Mahin postao je državni prvak u kategoriji 7, dok je Igor Pejak bio 4. Mirjana Lučić stolnotenisačica Uspona ove godine nastupila je na međunarodnom natjecanju u Mađarskoj u Egeru gdje je osvojila 2. mjesto pojedinačno i 1.mjesto ekipno. Na posljednjem državnom prvenstvu u Malinskoj, Mirjana Lučić i Igor Pejak osvojili su 2. mjesto u svojim kategorijama, dok je Marko Vračan bio 3. u kategoriji 8. U subotu 26. travnja organiziraju 5. Velikogorički kup u novoj trenažnoj dvorani koja je prilagođena osobama s invaliditetom. Cilj ovog turnira je uspješno i kvalitetno organizirati kup, medijski prezentirati stolnoteniski klub osoba s invaliditetom Uspon, te uključiti što veći broj osoba u članstvo i treniranje stolnog tenisa. Također cilj ovog turnira je da i sve osobe s invaliditetom koje se bave stolnim tenisom imaju česta natjecanja te da se potaknu i drugi gradovi u državi na organizaciju turnira. Stoga pozivaju sve one koji bi željeli biti njihovi članovi Kluba da im se jave, tako da zajedno doista ostvare viziju i misiju njihovog Uspona. Osim Zagreba koji ima dva turnira: Otvoreno prvenstvo grada Zagreba i URIHO turnir, uz njih još turnire organiziraju u Samoboru i Velikoj Gorici. STKOI Uspon želja je da se i drugi gradovi uključe u organizaciju turnira u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom. Iz navedenog razloga u Hrvatskoj se događa veliki problem oko manjka turnira u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom. Igrači Uspona tri puta tjedno imaju treninge pod stručnim vodstvom njihove trenerice Mirjane Lučić. Treninzi se odvijaju u OŠ Eugena Kumičića u Velikoj Gorici.

Od sponzora ostvarili su suradnju s tvrtkom koja proizvodi stolnotenisku opremu koja im izlazi u susret s financijskim olakšicama pri kupnji stolnoteniske opreme. Vjeruju i nadaju se da će i ostali sponzori prepoznati njihov trud i priključiti se uspješnoj sportskoj priči iz Velike Gorice. Posebno pozivaju medije da im u tome pomognu, jer ako se o nečemu ne govori ili piše, to kao da se nije ni dogodilo. Kvalitetnim treninzima želja im je stvoriti što više vrlo dobrih stolnotenisača koji bi prezentirali grad Veliku Goricu na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Svi koji se žele uključiti u rad STOKI Uspona, treniranjem, volontiranjem ili donacijama, mogu im se obratiti na broj mobitela 091 222 74 47 ili putem elektroničke pošte na adresu stkuspon@gmail.com. Pozivaju vas da posjetite i njihovu facebook stranicu na kojoj možete pratiti aktivnosti kluba.

Marko Damjanović