Psi pomagači: Dokazani prijatelji osoba s invaliditetom

Udruga za educiranje i certificiranje terapijskih timova 'Psi pomagači', uz ostalo, želi uključiti što više pasa i njihovih voditelja u razne aktivnosti radi podizanja kvalitete života osoba kojima je to najpotrebnije

Udrugu sačinjava skupina stručnjaka, entuzijasta koji žele i u Hrvatskoj omogućiti zainteresiranim osobama kvalitetnu edukaciju i pružiti im potrebnu podršku kako bi se praksa uključivanja terapijskih timova u terapijske aktivnosti što više širila za potrebe raznih korisnika. Isto tako, dugoročno svojim radom u javnosti širiti svijest o korisnosti pasa pomagača u raznim oblicima terapija.

Pas nije alat

"U radu sa psima koristimo isključivo pozitivne metode. To znači da pse ne korigiramo ili kažnjavamo ako pogriješe, nego situaciju postavljamo tako da psu omogućimo uspjeh i za uspjeh ga nagradimo. Naši stručnjaci za pse školovani su u inozemstvu i prate najnovije svjetske spoznaje o podučavanju pasa. Veliku pozornost poklanjamo i dobrobiti samoga psa, ne koristimo psa kao alat koji nema svoje osjećaje i potrebe, nego pazimo na to kako se pas osjeća dok radi. Takav je pas uvijek sretan i zadovoljan, što prenosi i na korisnika s kojim radi. Iako smo tek nedavno osnovani, već nam se javljaju zainteresirani kandidati za edukaciju terapijskog tima, volonteri i osobe s invaliditetom, koji pohvaljuju naš rad. Sve je to pokazatelj da uključivanje pasa pomagača u razne aspekte naših života više nije nešto alternativno, neobično, komplicirano, već vrlo potrebno i korisno za sve uključene. Edukacija koju nudimo uključuje osposobljavanje osobe – voditelja, koji može biti terapeut s vlastitim psom, roditelj djeteta s teškoćama s vlastitim psom, građanin sa svojim psom; također nudimo edukaciju terapeuta koji žele uključivati terapijski tim u svoj rad", kaže Tea Selaković, profesor rehabilitator, voditeljica psa pomagača te jedna od osnivačica Udruge.

Terapijski procesi

Princip rada udruge za educiranje i certificiranje terapijskih timova je rezultat proučavanja najuspješnijih organizacija u svijetu. Hrvatska kaska u tom području, učili su na tuđim greškama i uspjesima. Osnovni je cilj uključiti što više pasa i njihovih voditelja u razne aktivnosti radi podizanja kvalitete života osoba kojima je to najpotrebnije. Pas je živo biće, koje sudjeluje u terapijskim procesima sa svojim osjećajima i reakcijama na situacije i osobe oko sebe. Najuspješniji model rada su prilagodili našoj sredini i potrebama. Važno im je da čovjek - voditelj i pas istovremeno uče kako bi nakon edukacije zaista mogli samostalno djelovati uz minimalnu podršku mentora. Na taj način izbjegli su opasnost da pas izgubi veliki dio radne sposobnosti, koju stječe radeći s trenerom,  jer voditelj nema dovoljno znanja i vještina raditi sa svojim psom u timu. Tako osamostaljeni terapijski timovi mogu djelovati u vrtićima, školama i drugim odgojno-obrazovnim ustanovama, bolnicama, zatvorima, staračkim domovima, domovima korisnika i gotovo svim ostalim mjestima gdje postoji potreba, a uvjeti to dopuštaju.
Uz Teu Selaković u udruzi rade Igor Gaćeša, savjetnik za ponašanje pasa, instruktor za odgoj i trening pasa. Završio je školovanje u Austriji u području ponašanja i treninga pasa u svjetski poznatoj i uglednoj međunarodnoj školi Turid Rugaas International Dog Training School, autor edukativnog materijala o odgovornom vlasništvu i sigurnoj interakciji djece i pasa. Jelena Kallay, stručnjak za ponašanje životinja i certificirani kliker trener, instruktor za odgoj i trening pasa. Školovala se u inozemstvu u dvije različite edukacijske ustanove, vezano za ponašanje životinja i trening - CASI (Companion Animal Sciences Institute), gdje je stekla diplomu iz Animal Behavior Technology.

Utjecaj na psihu i tijelo

Zasad je jedini certificirani kliker trener u Hrvatskoj sa završenom svjetski poznatom akademijom za kliker trening Karen Pryor Academy, čime je postala Karen Pryor Certified Training Partner. Vida Živković, voditelj spasilačkog psa i voditelj psa pomagača, ima petogodišnje iskustvo u radu sa psima, voditelj je spasilačkog psa i pozitivno procijenjenog psa pomagača, s kojim trenutačno tjedno sudjeluje u projektu Centra za odgoj i obrazovanje u Velikoj Gorici u radu s djecom s teškoćama. Posebno je zanimaju kognitivne sposobnosti pasa, modifikacija ponašanja pasa, znanost učenja, odnos čovjeka i psa i nezamjenjiv utjecaj koji pas može imati na psihofizičku dobrobit čovjeka.

S obzirom na sve veći broj zainteresiranih za to da sa svojim psom postanu terapijski tim, i da sve do sada rade kao volonteri u svoje slobodno vrijeme, potrebna im je financijska pomoć. Sponzori, donatori, svatko tko misli da može nekako pomoći, neka se obrati na  mail psi.pomagaci@gmail.com  ili fb profil www.facebook.com/psi.pomagaci. Također, svatko tko je zainteresiran, misli da ima psa koji bi mogao biti pas pomagač, može se obratiti. Nije važna dob psa, pasmina niti spol, važna je osobnost!

Božica Ravlić