Bravo naši: Veliki uspjeh hrvatskog karatea

 Na 49. Europskom seniorskom karate prvenstvu, koje je od 1. do 4. svibnja održano u Finskom Tampereu hrvatski su reprezentativci osvojili jedno zlatno i četiri brončana odličja.

"Na prvenstvu je nastupilo 412 natjecatelja iz 44 zemlje, a medalje su osvojili sportaši iz 23 zemlje što govori o kvaliteti i rasprostranjenosti ovog sporta, a Hrvatska je i po broju zlatnih i ukupnom broju odličja zauzela peta mjesta", rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatskog karate saveza Stjepan Čelan.

Po njegovim riječima ove medalje posebno dobivaju na težini kada se zna da su osvojene u konkurenciji zemalja sa nekoliko puta jačim budžetima i s puno više stanovnika.

"Samo Njemačka ima 100 000 registriranih karataša, a Srbija tri puta više klubova od nas, da ne govorimo o profesionalnim uvjetima koje imaju reprezentativci Turske, Italije, Španjolske i Portugalu čiji sportaši također studiraju po Bologni, ali oni za razliku od naših reprezentativaca nemaju nikakvih problema otputovati na natjecanje ili naći termine za zajedničke treninge", kazao je Čelan koji je ujedno i glavni tajnik Europskog karate saveza.Jedino zlatno odličje u Tampereu osvojila je 23-godišnja Samoborka Ana Lenard u kategoriji do 61 kilograma.

"Nikada na europskim i svjetskim prvenstvima nije lako doći do odličja. Meni je najteže bilo u polufinalu protiv reprezentativke iz Ukrajine koja je branila naslov najbolje na Starom kontinentu. Veselim ze zlatnom odličju, ali sam jednako ponosna i na brončanu medalju koju sam u ekipnoj konkurenciji osvojila sa svojim reprezentativnim kolegicama Azrom Saleš, Ana-Marijom Bujas Čelan i Ivonom Tubić", kazala je Lenard.

Do brončanog odličja u Finskoj stigla je i Opatijka Ivona Tubić u kategoriji do 68 kg koja je u odlučujućoj borbi za broncu nadvisila predstavnicu Srbije Ivanu Čomagić.

"Lijepo je bilo u Tampereu, ali nemamo vremena za slavlje jer nas već idući mjesec čeka nastup na turniru u Istanbulu, na kojem trebamo potvrditi ove rezultate", kazala je Tubić. Posebno je zadovoljan bio izbornik u katama Tihomir Grgić.

"Posljednjeg natjecateljskog dana osvojili smo dvije brončane medalje i to su nakon 2006. godine prve medalje koje su osvojili naši predstavnici u katama. Muška reprezentacija u sastavu Ivan Ermenc, Franjo Maškarin, Damjan Padovan je u susretu za broncu svladala Portugal sa 4-1, a ženska vrsta u sastavu Vlatka i Marijana Kiuk, te Petra Krivičić stigla je do bronce pobijedivši u odlučujućem dvoboju Njemačku sa 3-2 i time na najbolji način naplatili sve sate napornih treninga", rekao je Grgić.

Sljedeće veliko karataško natjecanje bit će Svjetsko prvenstvo koje će se u listopadu držati u njemačkom Bremenu, dok će se jubilarno, 50. prvenstvo Europe održati sljedeće godine u Istanbulu.

Hina
Foto: Goran Jakus/PIXSELL