Trijumf moderne medicine: Bolesti uzrokovane dijabetesom u značajnom su padu

Liječnici su danas puno učinkovitiji u kontroli štetnih posljedica dijabetesa, naročito zahvaljujući napretku kod medikamenata za kontrolu kolesterola, krvnog tlaka i razine šećera u krvi, naglasili su stručnjaci komentirajući studiju

 Znanstvenici iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su do sada najopsežniju studiju koja ima za cilj ustvrditi razinu napretka u borbi protiv zdravstvenih komplikacija koje izaziva dijabetes, kronična epidemija ovog milenija.

Rezultati studije su više nego ohrabrujući, a pokazuju da je učestalost posljedica dijabetesa, kao što su srčani i moždani udari, prestanak rada bubrega i amputacije, značajno opala u zadnjih 20 godina.

Najveći pad, čak za 60 posto, zabilježen je kod srčanih udara i smrti uzrokovanih visokom razinom šećera u krvi.

Studija objavljena u New England journal of medicine je prva prava opsežna i pouzdana studija koja nam pokazuje da su se silni napori da smanjimo štetne posljedice dijabetesa isplatili, komentirao je studiju dr. David M. Nathan, ravnatelj centra za dijabetes sveučilišne bolnice u Massachusettsu.

Broj Amerikanaca koji boluju od dijabetesa se gotovo utrostručio u zadnjih 20 godina i trenutno ih ima oko 26 milijuna. Ovaj veliki skok je uglavnom zbog dijabetesa Tip2 koji je povezan s pretilošću i smatra se uobičajenijim tipom dijabetesa. Dodatnih 76 milijuna Amerikanaca ima protodijabetes, što znači da imaju visok rizik od nastanka dijabetesa.

Istraživači iz CDC-ja procijenjuju da dijabetes i njegove komplikacije godišnje koštaju američko zdravstvo oko 176 milijardi dolara.

Liječnici su danas puno učinkovitiji u kontroli štetnih posljedica dijabetesa, naročito zahvaljujući napretku kod medikamenata za kontrolu kolesterola, krvnog tlaka i razine šećera u krvi, naglasili su stručnjaci komentirajući studiju.

Također se ne smije zaboraviti uloga pacijenata koji su sve informiraniji o svojoj bolesti i vode dodatnu brigu o svom zdravlju.

B. Šutalo

 

Povezane vijesti