Klimatolozi u strahu: El Nino mogao bi upropastiti Svjetsko prvenstvo u Brazilu

 El Nino bi mogao znatno utjecati na prvu, premijernu utakmicu hrvatske reprezentacije protiv domaćina Brazila. S obzirom na najave znanstvenika, 12. lipnja u Sao Paolu neće biti samo vruće na tribinama i pred malim ekranima

Znanstvenici prognoziraju da bi El Nino mogao zahvatiti Brazil tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu i tako pogoršati već teške meteorološke uvjete koji se očekuju tijekom prvenstva.

Klimatolozi sa sveučilišta u Readingu izračunali su da je mogućnost da El Nino upropasti Svjetsko prvenstvo u nogometu 60 posto.

El Nino je metorološka pojava koja se cirkularno pojavljuje svakih 2 do 5 godina i karakteriziraju je povišenje temperature središnjeg i istočnog dijela Tihog oceana. Ova kompleksna pojava ima implikacije na čitav svijet.

"El Nino će rezultirati vrlo visokim temperaturama i izrazito suhim zrakom u južnom i istočnom Brazilu tijekom lipnja i srpnja“, rekao je dr. Nick Klingaman, klimatolog sa sveučilišta u Readingu.

El Nino neće imati previše utjecaja na vremenske prilike u utakmici koju Hrvatska igra protiv Kameruna. Naime, u Manausu, gradu koji se nalazi usred Amazone, klimatski uvjeti su standardno teški i tropske vrućine i vlaga bi trebali više odgovorati Kameruncima. Na našim pulenima je da dokažu da je nogometna vještina važnija za konačan rezultat od klimatskih uvjeta.

Naprotiv, El Nino bi mogao znatno utjecati na našu prvu premijernu utakmicu protiv domaćina Brazila. S obzirom na najave znanstvenika, 12. lipnja u Sao Paolu neće biti samo vruće na tribinama i pred malim ekranima.

Većina nogometno-klimatoloških stručnjaka slaže se da je reprezentacija Hrvatske dobila najteži rasppored, s obzirom na protivnike i mjesto odigravanja utakmica. Može se slobodno reći da Hrvatska u sve tri utakmice u skupini, u pravom smislu riječi, ima ulogu gosta, što ne mora nužno biti loše. Baš su gostujuće taktike bile recept za uspjeh na turnirskim natjecanjima kao što je Svjetsko prvenstvo, a SP 2002 je pokazni primjer koliko nam odgovara teret uloge favorita koji na sreću ovo ljeto ne moramo nositi.

B. Šutalo