Dobra vijest: Počela prva ljetna olimpijada osoba s intelektualnim teškoćama

Konačno smo i to dočekali! Počele su prve ljetne igre Specijalne olimpijade u Hrvatskoj na kojima sudjeluju djeca, mladi i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama!

Predsjednik Specijalne olimpijade Zdenko Mlakar i ministrica Milanka Opačić

Natjecatelji dolaze iz cijele Hrvatske, a Specijalnu olimpijadu na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu otvorila je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Bit će ovo, bez sumnje, igre pune napetosti i uzbuđenja koje će pod svjetla reflektora izbaciti nove sportske talente koji će Lijepu našu promovirati i na međunarodnim natjecanjima. Tek da podsjetimo, na prošlogodišnjim Specijalnim zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji hrvatski su natjecatelji s intelektualnim teškoćama zadivili sportski svijet. Naime, sedamnaest natjecatelja i sedam trenera na natjecanju su osvojili deset zlatnih, devetsrebrnih i osam brončanih medalja u alpskom skijanju, brzom klizanju i trčanju na krpljama. Tako su se hrvatska reprezentacija prometnula u najuspješniju izabranu vrstu s intelektualnim teškoćama, što je za ovaku malu zemlju uistinu uspjeh vrijedan divljenja.

Sada, na ovim ljetnim igrama u Zagrebu, na prigodnoj svečanosti postrojavanja svih sudionika podignuta je zastava Specijalne olimpijade. Natjecanja će se, osim na Kineziološkom fakultetu, održavati i u Centru za odgoj i obrazovanje Vinko Bek u Kušlanovoj ulici te na stadionu Mladost.

Potpredsjednica Opačić istaknula je kako je to natjecanje prigoda da sudionici pokažu svoje potencijale i sposobnosti.

"Ovo je prva takva specijalna olimpijada u Hrvatskoj i ima negdje oko 400 sudionika iz cijele Hrvatske, iako svi nisu mogli stići na vrijeme zbog lošeg vremena", rekla je ministrica Opačić.

Sudionicima je poželjela puno uspjeha i dobrih rezultata.

Predsjednik Specijalne olimpijade Zdenko Mlakar rekao je kako je bilo problem organizirati velike susrete s malo novaca, ali da su naučili biti skromni.

"Organizirali smo igre za oko 400 sudionika, od čega se 120 odnosi na same natjecatelje koji će se natjecati u tri discipline - atletici, kuglanju i pikadu. Naše posljednje veliko natjecanje bilo je prošle zime na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji u alpskom i nordijskom skijanju, brzom i umjetničkom klizanju i trčanju na krpljama. Postigli smo lijep rezultat, vratili se sa 27 medalja. To nam je bio poticaj da uporno i marljivo radimo i dalje, unatoč okolnostima koje nam ne baš idu na ruku, jer naši natjecatelji uglavnom dolaze iz ustanova i udruga za osobe s intelektualnim teškoćama", kazao je Mlakar. Dodao je kako je na Olimpijadi prisutno 20 udruga i ustanova.

"Trebalo ih je biti više, a nije zbog financijskih razloga, dalekog puta i lošeg vremena, ali imamo 25 momčadi iz svih krajeva Hrvatske", kazao je Mlakar.

Natjecateljima su uspjeh poželjeli i dekan Kineziološkog fakulteta Damir Knjaz, načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

M. Kristić / Hina

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL