Loša vijest pred Brazil: Vatreni ponovno imaju problema s ozljedama


 Povijest se ponavlja. Hrvatska nogometna reprezentacija ponovo uoči velikog natjecanja ima problema s ozljedama nakon što su za Brazil otpali Mate Maleš, Ivo Iličević, Ivan Strinić, te Niko Kranjčar.

Uoči svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine 'vatreni' su ostali bez Alena Bokšića, čovjeka koji je odveo reprezentaciju u Francusku. Njegov pogodak u Kijevu u uzvratnom dvoboju dodatnih kvalifikacija protiv Ukrajine bio je ključni trenutak utakmice. Nakon što je Hrvatska slavila u Zagrebu 2-0, tadašnji napadač Lazija u uzvratu je izjednačio na 1-1 i osigurao nam plasman na Coupe du Monde. Bokšić se ozlijedio tijekom priprema. 'Vatreni' su bez Bokšića stigli do svjetske bronce, a Miroslav Blažević je više puta naglašavao kako bi "Hrvatska bila prvak svijeta da je u Francuskoj igrao Bokšić".

Četiri godine kasnije hrvatska reprezentacija je u Japan i Južnu Koreju otišla bez Igora Tudora. Branič Juventusa bio je stožerni igrač u hrvatskoj obrani i planovima Mirka Jozića, no gležanj nije izdržao. Hrvatska na SP-u 2002. nije uspjela proći skupinu.

Zdravstvenih problema je bilo i uoči EP-a u Portugalu 2004. kada je otpao prvi vratar Stipe Pletikosa. 'Jedinica' hrvatske vrste je otpala zbog rupture kvadricepsa. Pletikosina nesreća u prvi je plan gurnula Tomislava Butinu, a 'vatreni' su još jednom zapeli u skupini.

Veliki šok izazvala je i ozljeda Eduarda da Silve u veljači 2008. 'Krvnik' iz Birminghama Martin Taylor slomio je Eduardu nogu u trenucima dok je Dudu igrao u životnoj formi. Eduardo je u tom trenutku bio najbolji hrvatski igrač, u 12 utakmica je zabio 10 golova i bio drugi strijelac kvalifikacija za EP 2008. Hrvatska je izborila Austriju i Švicarsku i bez Eduarda, ali na europskoj smotri nije prošla skupinu.

Niti posljednje veliko natjecanje, EP u Poljskoj i Ukrajini nije prošlo bez problema. Slaven Bilić je prvo ostao bez Dejana Lovrena, zatim Ive Iličevića, a na koncu i bez Ivice Olića. Lovren je otpao zbog gležnja, Iličević zbog puknuća lista, a Olić zbog ozljede mišića. Hrvatska je na Euro bila treća u skupini iza kasnijeg europskog prvaka Španjolske i doprvaka Italije.

Hina
Foto: Igor Kralj/PIXSELL