Šahovski memorijal 'Stjepan Bosak': Vrhunske partije šahista s invaliditetom

U prostorijama Centra za odgoj i obrazovanje 'Dubrava', prilaz T. Špoljara 2, Zagreb, u organizaciji ŠK 'Stjepan Bosak' - URIHO, održan je tradicionalni XV. šahovski memorijal 'Stjepan Bosak'.

 

Šahovski turnir, na kojem sudjeluju osobe s invaliditetom, održava se u spomen na jednog od osnivača i prvog predsjednika Udruženja distrofičara Hrvatske (sadašnji Savez društava distrofičara Hrvatske).
Turnir pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića otvorila je ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje 'Dubrava' Tatjana Tarandek, koja je pozdravila natjecatelje, goste i uzvanike - dopredsjednika Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom Želimira Gulana, predstavnika Grada Zagreba, predstavnike ustanove URIHO i predstavnika In-Portala.
U iznimno jakoj konkurenciji, nastupilo je 37 natjecatelja, koji su došli iz udruga i klubova iz gotovo svih krajeva Hrvatske: ICIDPIOTI Slavonski Brod, Centar za odgoj i obrazovanje 'Dubrava', ŠKI 'HVIDRA-Brod', ŠK 'Posavac', Udruga invalida križevci, ŠK 'Prigorje', ŠKI 'Kralj', ŠK 'Krapinske Toplice', ŠK 'Silent' i ŠK 'Stjepan Bosak“ – URIHO.
Igralo se 9 kola po švicarskom sustavu (FIDE-varijanta) s tempom od 15 minuta po igraču, a sudio je fide majstor i međunarodni sudac Denis Rosandić.
Turnir je protekao u športskom duhu, pripomognut od strane volontera i osoblja samog organizatora. U natjecateljskom dijelu od samog se početka odvojio se dvojac Domagoj Glažar i Krsto Kovačević , a u stopu ih je pratio Goran Cechi.

Sudionici XV. Šahovskog memorijala 'Stjepan Bosak'

Poslije pauze za ručak, u petom kolu Domagoj Glažar pobijedio je Krstu Kovačevića i preuzeo vodstvo, a u sedmom je kolu Glažar izgubio od Cechija i doveo u pitanje ukupnu pobjedu. Ipak u posljednjem kolu uspijeva pobijediti Darka Šveca. Domagoj Glažar (član ŠK 'Stjepan Bosak' – URIHO) uvjerljivo je osvojio prvo mjesto s 8 bodova, s jednim bodom više od drugoplasiranog Gorana Cechija (član ŠK 'Silent'), do je treće mjesto pripalo Iliji Matijaševiću (član ŠKI 'Kralj').
Najbolja šahistica je bila Tihana Harapin sa 3,5 boda (članica ŠK 'Prigorje').
Najbolji mladi igrač bio je Darel Tarbuk s 2 boda (član Centra za odgoj i obrazovanje 'Dubrava').
Svečano zatvaranje i podjelu nagrada memorijala izvršio je dopredsjednik Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom Želimir Gulan.
Nagrade u obliku vrijednih knjiga darovi su nakladničkih kuća Algoritam i Ljevak. Sveukupno je dodijeljeno 10 nagrada, a uz to su svi sudionici još dobili majice s obilježjem turnira, čiju je nabavu i tisak doniralo Jadransko osiguranje.
Medijski pokrovitelj XV. šahovskog memorijala 'Stjepan Bosak' bio je In-Portal, prvi news portal za osobe s invaliditetom.

Održavanje turnira omogućili su: Centar za odgoj i obrazovanje 'Dubrava', ustanova URIHO Zagreb, Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom, Grad Zagreb, Nano Grupa d.o.o., Nakladnička kuća Algoritam, Zagrebačke pekarne Klara, Jadransko osiguranje d.d., Naklada Ljevak i Zagrebački šahovski savez.

Posebnu zahvalu zaslužuju svi volonteri i prijatelji Kluba.

Marko Damjanović