Ivo Josipović: Nije bilo zlouporabe sigurnosno-obavještajnog sustava u 'slučaju Linić'

U sukobu bivšeg ministra financija Slavka Linića i premijera Zorana Milanovića sigurnosno-obavještajni sustav nije zloupotrebljen, pokazuju rezultati izvješća Sigurnosno-obavještajne službe (SOA) i izvanrednog nadzora Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) koje je danas predstavio predsjednik Republike Ivo Josipović.

"Dobio sam očitovanje od SOA-e koja je u kratkom izvještaju rekla kako gospodin Linić i članovi njegove obitelji nisu bili predmet bilo kakve obrade. Tražio sam izvanredni nadzor Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost i jutros sam ga dobio, a provjera svih navoda koje je SOA navela u svom izvješću govore da su točni i da nije bilo postupanja prema gospodinu Liniću i članovima njegove obitelji od strane sigurnosno-obavještajne agencije", rekao je Josipović na konferenciji za novinare.

Josipović je krajem prošlog tjedna najavio da će zatražiti izvješće SOA-e i izvanredni nadzor Ureda VNS-a povodom Linićevih optužbi da je premijer Milanović zlouporabio sigurnosno-obavještajne službe za obračun s njime.

Bivši ministar financija Linić optužio je Milanovića da je koristio "medijske spletke" kako bi ga proglasilo kriminalcem i smijenio. Time je, ustvrdio je Linić, Milanović štitio članove svoje obitelji, prijatelje i parcijalne interese jednog interesnog kruga, zanemarujući pri tom državne interese.

U kasnijim medijskim istupima Linić je izrazio uvjerenost da Milanović koristi sigurnosno-obavještajni sustav kako bi ga uhodio s krajnjim ciljem da ga uhiti.

Hina
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 

Povezane vijesti