Svjetsko prvenstvo u Brazilu: Navijači s invaliditetom organizatorima predstavljaju veliki izazov

Poseban skandal prošli tjedan izazvao je gradski ministar turizma Rio De Janeira Antonio Pedro Figuiera De Mello koji je na tvrdnju da organizatori nisu učinili dovoljno za navijače s invaliditetom odgovorio: "Oni ionako neće doći na Svjetsko prvenstvo, možda rijetki“, rekao je gradski ministar

 

Organizatori Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu grozničavo se žure kako bi na vrijeme dovršili stadione i infrastrukturne objekte. Osobe s invaliditetom koje namjeravaju biti dijelom toga spektakla bile su posebno zabrinute jer na stadionima nisu bile dovršene rampe za invalidska kolica, osigurani pristupi i mnoge druge stvari koje omogućuju komfor osobama s invaliditetom.

Ali nedjeljna probna utakmica na stadionu u Sao Paulu bila je ugodno iznenađenje, svjedočile su osobe s invaliditetom, posebno kad je riječ o Brazilu gdje velike probleme s infrastrukturom imaju i osobe bez invaliditeta. Posebno su istakli vojsku volontera i osoblja koje bi ipak moglo spasiti prvenstvo od organizacijske katastrofe.

Brazilska kongresmenka Mara Gabrilli, kvadriplegičarka i međunarodna aktivistkinja za prava osoba s invaliditetom, prisustvovala je nedjeljnoj probnoj utakmici između dvaju lokalnih klubova, nakon što je zaprimila pritužbe i primjere nepristupačnosti u 12 brazilskih gradova domaćina Svjetskog prvenstva.

Kongresmenki Gabrilli trebalo je dva sata, tri presjedanja podzemnom željeznicom, devet dizala i adaptirani kombi kako bi došla iz centra Sao Paula do stadiona Corinthians, udaljenog 20 kilometara istočno.

No kad je konačno stigla, bila je impresionirana.

Stotine volontera, policijaca i raznog osoblja bilo je na usluzi kako bi joj osigurali maksimalan komfor.

"Čini se vrlo organizirano“, rekla je Gabrili, članica glavne brazilske oporbene stranke.

"Toliko je ljudi ovdje da nam budu na usluzi. Stvarno sam ugodno iznenađena“, dodala je Gabrilli.

 

Brazilske pripreme za prvenstvo od samog početka opterećene su kašnjenjima u izgradnji stadiona, prometnih i drugih infrastrukturnih projekata. Procjenjuje se da će se navijači i turisti često susretati s velikim prometnim gužvama i organizacijskim problemima.

FIFA je potvrdila da će barem 1 posto predviđenih ulaznica biti osigurano za ljubitelje nogometa s invaliditetom. FIFA-in ured za odnose s javnošću znakovito nije htio potvrditi taj broj.

Fifini pravilnici i lokalne zakonske odredbe obvezale su stadione da budu u potpunosti pristupačni osobama s invaliditetom. Ali u Brazilu, kao i u drugim zemljama u razvoju, turisti i navijači s invaliditetom susreću se s preprekama u hotelima, restoranima i drugim objektima.

Poseban skandal prošli tjedan izazvao je gradski ministar turizma Rio De Janeira Antonio Pedro Figuiera De Mello koji je na tvrdnju da organizatori nisu učinili dovoljno za navijače s invaliditetom odgovorio: "Oni ionako neće doći na Svjetsko prvenstvo, možda rijetki“, rekao je gradski ministar.

Njegov ured kasnije se javno ispričao, rekavši da je ministar prenaglio u svojoj izjavi.

Utakmici odigranoj 30. travnja u Natalu, gradu domaćinu na sjeveroistoku Brazila, prisustvovao je Edeilson Felix, radio reporter u invalidskim kolicima.

"Unatoč tome što je stadion vrhunski pristupačan osobama u invalidskim kolicima, kretanje mi je bilo maksimalno otežano jer je neizgrađeni stadion i njegovo okruženje bilo prepuno građevinskog materijala“, rekao je Felix.

"Bilo je puno teže nego je trebalo i moglo biti“, rekao je.

Brazil je izgleda odlučio rješavati organizacijske probleme isključivo se oslanajući na veliki broj volontera, jeftinu radnu snagu i tradicionalno ljubazne i susretljive Brazilce.

Čini se da je taktika radila na nedjeljnoj probnoj utakmici u Sao Paulu, a kako će biti na premijeri i na prvenstvu, ostaje vidjeti.

Branimir Šutalo

 

Povezane vijesti