Zvonimir Boban: Luka Modrić svakog suigrača čini boljim i naša je najveća snaga u Brazilu

"Niko Kovač je prošao velika natjecanja, i to kao jako bitan igrač, kao srednji vezni, igrač koji mora lucidno promišljati i kvalitetno odraditi svaku utakmicu", kaže legenda hrvatskog i svjetskog nogometa

 

Legenda hrvatskog i svjetskog nogometa Zvonimir Boban dao je svoju prognozu o izgledima izabranika Nike Kovača na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.
"Jako pozitivna i mirna atmosfera u kojoj svaki igrač i izbornik živi u profesionalnom i duhovnom smislu na idealan način. Puno igrača je u najboljim godinama, psihološki su zreli i vrhunski motivirani u želji da posljednje natjecanje ove generacije prođe na pravi način. Treći razlog mog optimizma je Luka Modrić. Jedan je od rijetkih vrhunskih igrača u svijetu koji u svakom trenutku razmišlja o svakom igraču na terenu i u svakom trenutku radi ono što je idealno za momčad, ne gubeći pritom nimalo od svog talenta i elegancije. Svakog suigrača čini boljim i to na suptilan, drugačiji način. To masa nogometnih polupismenjaka ne vidi ili ne razumije, ali oni koji trebaju već su to davno prepoznali. Luka je ostvario ono što je želio ostvariti, a što je najbolje od svega, može biti i bolji ako sam sebe uvjeri da njegov talent može biti oplemenjen i većom konkretnošću u zoni gola i sferi 'highlightova'. Ne treba se plašiti egoizma", komplimentirao je Boban trenutno najvećoj zvijezdi u reprezentaciji Luki Modriću.
Zvonimir Boban također se osvrnuo na probleme i ozljede koje su pogodile našu reprezentaciju.
"Jasno nam je svima da vrhunskih rješenja nemamo dovoljno. Tu će uvijek biti improvizacije. Problem je što i Olić i Perišić preferiraju igrati na lijevoj strani. Perišić je napredovao, ali na turnirskom natjecanju i na ovoj razini to neće biti dovoljno, pogotovo ako ne igra lijevo. Olić je zvijer, ali ovo je turnir i trebat će odmor. Šteta za Kranjčara i Pranjića, koji su mogli pomoći u rotacijama kao što može pomoći i kapetan Srna, ali bočne pozicije ostaju naša osnovna preokupacija. Žalim i za Strinićem, koji je na Euru 2012. pokazao da može odigrati sjajno na velikoj razini.“, kazao je Boban.
Međutim, što ako Luka Modrić ne odigra na svojoj razini, može li Hrvatska i tada napraviti dobar rezultat na prvenstvu?
"Luka može odigrati slabije, ali loše - čisto sumnjam. Uvijek je motiviran i koncentriran, a s bogomdanim talentom njegova je igra u najmanju ruku solidna. Jasno, ako bude solidan, nama će biti teško ostvariti nešto veliko... Rakitić i Kovačić su svaki na svoj način posebni, ali da bi se dali u potpunosti, potreban je potpuni Modrić. Da se ne shvati krivo, Modrić ne hoda po vodi, a odgovornost za loše i dobro je na svima koji čine nacionalnu momčad.“, pojasnio je Boban.
Legenda hrvatskog nogometa je locirao uzrok vječnog problema s bočnim igračima.
"Postoje na nekim pozicijama rupe koje su neobjašnjive. Kao što je cijeli svijet znao imati problem s lijevim bekovima. Mi nismo genetski brzi i uvijek ćemo imati taj problem. Kada gledam hrvatsku nogometnu ligu, čini mi se da je na 'slowmotionu'. Brzina, kako individualna tako i brzina kolektivne igre, uvijek će biti naš problem.“, zatim je nastavio komentirati stručni stožer hrvatske reprezentacije.
"Niko Kovač je prošao velika natjecanja, i to kao jako bitan igrač, kao srednji vezni, igrač koji mora lucidno promišljati i kvalitetno odraditi svaku utakmicu. Radio je u Salzburgu, radio je s mladom reprezentacijom, prošao je Island. Nije kao Seedorf iskočio iz kopački i uskočio u drugu nogometnu realnost koja zna biti suprotna onoj igračkoj. Kovač ima sve predispozicije postati kvalitetan trener. Bit će nam lakše davati sudove nakon Svjetskog prvenstva, gdje ga čeka jako puno teških odluka i velikih dvojbi“, zaključio je Zvonimir Boban u razgovoru za Sportske novosti.

M. Damjanović

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL


 

 

Povezane vijesti