SP Brazil: Dosadašnje utakmice Hrvatske i Brazila


Hrvatska nogometna reprezentacija na otvaranju će Svjetskog prvenstva u četvrtak u Sao Paulu po treći put zaigrati protiv najuspješnije reprezentacije svih vremena, peterostrukog svjetskog prvaka Brazila, a ždrijeb je po drugi put ove dvije reprezentacije spojio u istu skupinu na SP-u.

U dosadašnje dvije utakmice protiv Brazila Hrvatska je ostvarila jedan neodlučen rezultat i jedan poraz.

Brazil je gostovao u Hrvatskoj 17. kolovoza 2005. godine kada je kao aktualni svjetski prvak na splitskom Poljudu odigrao 1-1 protiv reprezentacije Hrvatske koju je kao izbornik vodio Zlatko Kranjčar. Taj je susret odigran u sklopu HNS-ove kampanje za dobijanje domaćinstva EURA 2012. za koje se kandidirao zajedno s Mađarskom.

Hrvatsku je u vodstvo doveo sin našeg izbornika Niko Kranjčar u 32. minuti, a na konačnih 1-1 poravnao je Ricardinho 10 minuta potom.

Niti godinu dana kasnije Hrvatska i Brazil su se ponovno susreli, ali ovoga puta u službenom susretu u skupini na SP u Njemačkoj. U dvoboju 1. kola u skupini F na Olimpijskom stadionu u Berlinu 13. lipnja Brazil je bio uspješniji sa 1-0, a strijelac jedinog gola bio je Kaka u 44. minuti. Brazil je kasnije prošao u osminu finala kao pobjednik skupine, dok je Hrvatska okončala natjecanje na trećem mjestu u skupini.

DOSADAŠNJI SUSRETI HRVATSKE I BRAZILA:

17. kolovoza 2005, Split: Hrvatska - Brazil 1-1 (Kranjčar 32 / Ricardinho 42)

13. lipnja 2006, Berlin: Hrvatska - Brazil 0-1 (Kaka 44)

Hina