SP Brazil: Vatrene je pobijedio skandalozni sudac Nishimura

Premda ga smatraju jednim od najboljih azijskih sudaca, Japanac Yuichi Nishimura teško je oštetio hrvatsku vrstu na otvaranju SP-a protiv Brazila uvrstivši se na listu sudaca koji su svojim pogreškama ušli u povijest svjetskih prvenstva

Bio je to festival sudačkih pogrešaka, a ne nogomet! Grijeh ne ide samo na dušu skandaloznog  Nishimure koji je Brazilcima poklonio pobjedu, nego i Fifi koja je za "djelitelja pravde" (kako to smiješno zvuči!) na otvaranju Svjetskog prvenstva izabrala suca koji ne trebao suditi ni utakmice seoske lige. Vatreni su ostavili srce na terenu, objektivno i bili nešto slabiji od Brazilaca, ali svakako nisu zaslužili poraz. Barem ne poraz temeljen na sudačkim pogreškama!

Premda ga smatraju jednim od najboljih azijskih sudaca, Japanac Yuichi Nishimura teško je oštetio hrvatsku vrstu na otvaranju SP-a protiv Brazila uvrstivši se na listu sudaca koji su svojim pogreškama ušli u povijest svjetskih prvenstva,

Nishimura se tako pridružio Tunižaninu Aliju Bin Nasseru, Urugvajcu Jorgeu Larriondi, Ekvadorcu Byronu Morenu, Škotu Hughu Dallasu, Englezu Jimu Finneyju...

Svakako najpoznatiji sudački previd u povijesti svjetskih prvenstava je 'Božja ruka' Diega Maradona u susretu protiv Engleske 1986. godine u Meksiku. Argentina je u četvrtfinalu pobijedila Englesku 2-1, a oba gola je zabio 'mali zeleni'. Prvog rukom, a kod drugog je prošao šestoricu Engleza i poentirao. Nakon utakmice engleski mediji su tjednima 'derali' Tunižanina Alia Bina Nassera koji više nikada nije sudio na svjetskim prvenstvima.

Veliki previd učinio je i urugvajski sudac Jorge Larrionda na posljednjem SP-u u Južnoj Africi 2010.. Larrionda je u susretu osmine finala Njemačka - Engleska poništio gol Franku Lampardu premda je lopta skoro metar ušla u gol. Bio bi to pogodak za 2-2, a na koncu je završilo 4-1 za Njemačku. Zanimljivo, Urugvajac se nikada nije ispričao za pogrešku.

NA SP-u 2002. u Japanu i Južnoj Koreji oštećena je reprezentacija SAD u četvrtfinalnom ogledu protiv Njemačke. Škotski sudac Hugh Dallas nije dosudio kazneni udarac za Amerikance premda je njemački branič Torsten Frings na gol crti rukom zaustavio loptu. Trebao je to biti kazneni udarac i isključenje. 'Elf' je na koncu slavio 1-0.

Na istom World Cupu briljirao je Ekvadorac Byron Moreno koji je u osmini finala doslovno pokrao Italiju u susretu protiv domaćina Južne Koreje. Koreanci su slavili rezultatom 2-1. Moreno im je prvo poklonio jedanaesterac, poništio pobjednički gol Talijana, te isključio Francesca Tottija. 'Azzurrima' su oštećeni i u susretima u skupini protiv Hrvatske i Italije kada su im poništena četiri gola.

'Proslavio' se i engleski sudac Jim Finney na SP-u 1966. U četvrtfinalnom ogledu Njemačka je pobijedila Urugvaj 4-0, ali tek nakon što je sudac Finney neopravdano isključio dva urugvajska igrača.

Veliki previd načinio je i velški sudac Clive Thomas koji je Brazilcima poništio regularan pogodak u posljednjim trenucima susreta protiv Švedske na prvenstvi 1978. Bio je to gol za pobjedu 2-1, no pogodak Zica je poništen i Šveđani su na svom terenu osvojili bod.

M. Damjanović / Hina