Tko je bio Alois Alzheimer, njemački psihijatar i neuropatolog?

 

Alois Alzheimer, njemački psihijatar i neuropatolog koji je zaslužan za prvi opis demencije, bolesti koja je kasnije dobila njegovo ime, rođen je 14. lipnja 1864. godine u bavarskom gradu Marktbreitu. 
Alzheimer je, radivši u psihijatrijskoj bolnici u Frankfurtu na Majni, primjetio bolesnicu koja je patila od neuobičajenih simptoma koji su uključivali i gubitak kratkotrajnog pamćenja. 51-godišnja Auguste Deter postala je središte njegova zanimanja narednih 5 godina. Nakon njene smrti, 1906. godine, zajedno s dva talijanska liječnika je na uzorcima njenog mozga, posebnim tehnikama bojanja, otkrio u neuronima nakupine amiloida u obliku druza (plakova) ili fibrila. Po prvi puta su se klinički simptomi presenilne demencije povezali sa patološkim promjenama mozga. Kako je u to vrijeme njemački jezik bio vodeći u psihijatriji, Kraepelinov naziv, Alzheimerova bolest uvriježio se znanstvenoj literaturi toga vremena. Alzheimer je preminuo u dobi od 51 godine u gradu Wrocławu, najverojatnije od posljedica reumatske groznice i bubrežnog zatajenja.

Bilo je i nekih šaljivdžija u akademskoj zajednici koji su tvrdili da je Alzheimer podlegao Alzheimerovoj bolesti, no nikada znanstenici za tu tezu nisu podastrli dokaze.
In-Portal / VLM
 

 

Povezane vijesti