Naprijed naši: Zagreb ponovno domaćin međunarodnog turnira tenisača u kolicima

Osim podrške Grada Zagreba, turnir je ove godine pod posebnim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića, koji je prepoznao angažman kluba Sirius na području unapređenja i poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom

 

U organizaciji Teniskog kluba osoba s invaliditetom 'Sirius' u Zagrebu će se od 4. do 7. srpnja održati Rezidencija Open, međunarodni teniski turnir za osobe s invaliditetom.

Turnir se već petu godinu zaredom održava na terenima Nacionalnog teniskog centra na Zagrebačkom velesajmu, a u okviru UNIQLO Wheelchair Tennis Toura koji broji oko 160 turnira u više od 40 zemalja svijeta. Zagrebački turnir ranga je ITF3 i trenutno je jedini ove kategorije u Hrvatskoj.

Priliku za naslov ove će godine tražiti ukupno 32 natjecatelja i natjecateljica iz cijeloga svijeta koji će igrati u muškoj, ženskoj i kategoriji kvadriplegičara.

 

Iz Velike Britanije dolaze nam najbolje rangirani natjecatelji u svim kategorijama, što je prvi slučaj otkad se turnir održava. Alfie Hewett prvi je nositelj turnira i ujedno prošlogodišnji pobjednik, a trenutno se nalazi na 19. mjestu svjetske ITF rang ljestvice. U ženskoj kategoriji najbolje rangirana natjecateljica je Louise Hunt koja se trenutno nalazi na 18. mjestu svjetske ITF rang ljestvice, a u kategoriji kvadriplegičara najbolje plasirani natjecatelj je Richard Green koji se nalazi na 38. mjestu ITF rang ljestvice.

Hrvatsku će na ovom jakom turniru predstavljati ukupno pet natjecatelja. Anto Joskić najbolje je rangirani hrvatski tenisač, a trenutno se nalazi na 159. mjestu ITF rang ljestvice. Na turniru će mu se pridružiti i Dražen Mikšić, Jozo Miloš, Ninoslav Krsnik i Tomo Čavar. Ovo je idealna prilika za hrvatske igrače da zbog blizine i praktičnosti, te domaćeg terena i publike prikupe važne bodove i podignu svoje mjesto na ITF ljestvicama.

Bojan Kovač, direktor turnira i predsjednik Teniskog kluba osoba s invaliditetom 'Sirius' kaže da je ponosan što se turnir pretvorio u svojevrsnu tradiciju.

 

"Cijeli projekt pokrenut je još 2010. godine s jasnim ciljem - promocija tenisa u kolicima hrvatskoj javnosti. Turnir je u vrlo kratkom roku dosegnuo zavidan nivo, a kvalitetnu organizaciju primijetili su i sami igrači koji ga redovito hvale i rado se vraćaju u Zagreb. Također se možemo pohvaliti kako sa tehničke strane imamo jedan od najbolje organiziranih turnira u svijetu. U suradnji s tvrtkom tenisTOUCHn igračima se pruža mogućnost da putem pametnih telefona i ekrana na terenima prate rezultate mečeva u realnom vremenu, a turnir će biti pokriven i direktnom video vezom pa će se mečevi moći pratiti i putem interneta“, otkriva Bojan Kovač.

Osim podrške Grada Zagreba, turnir je ove godine pod posebnim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića, koji je prepoznao angažman kluba na području unapređenja i poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti