Anto Joskić: Tenis u kolicima život mi znači, ali od njega ne mogu živjeti

Naš ponajbolji tenisač u kolicima, koji je u Domovinskom ratu stekao paraplegiju, otkriva s kakvim se sve izazovima susreće u bavljenju ovim paraolimpijskim sportom

Anto Joskić s novinarkom In-Portala Božicom Ravlić

Anto Joskić najbolje je rangirani hrvatski tenisač u kolicima koji se trenutno nalazi na 159. mjestu ITF rang ljestvice. Direktor je Zagreb Open ITF Teniskog turnira koji će se u organizaciji Teniskog kluba osoba s invaliditetom Tigar održati od 9. do 12. srpnja na terenima Tenis kluba Purger, Remetinečka cesta 64a, a sudjelovat će tridesetak natjecatelja.

"Nastradao sam u šestoj godini uslijed ratnih zbivanja u Hrvatskoj, što za posljedicu ima paraplegiju", priča nam Anto Joskić.

"Tenis mi znači puno, počeo sam u sedmom razredu i cijeli sam u tome. Išao sam u Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava, a tamo je bila sekcija tenis u kolicima. Član sam Teniskog kluba osoba s invaliditetom Tigar iz Zagreba, a treniramo na terenima Teniskog kluba Purger koji nam besplatno ustupa svoje terene. Zagrebački sportski savez invalida nam plaća trenera za klub. Radimo sa svima koji mogu igrati u kolicima. Moraju imati minimalno oštećenje, a imamo dvije kategorije - parplegičari i tetraplegičari.

Uvijek su problem financije, nezaposlen sam, živim u Lekeniku. Svaki dan treniram dva tri sata na terenu, uz kondicijske treninge u teretani. Morat ću tražiti posao, no time će trpiti tenis, trebat će sve to uskladiti. Igram otprilike 180 turnira godišnje. Hrvatski savez tenisača u kolicima nas financira nešto malo, dok Hrvatski paraolimpijski odbor, čiji smo članov,i financira samo odlaske na državna međunarodna natjecanja.

Imam dvadeset četiri godine i profesionalno se bavim tenisom u kolicima koji je za mene najbliži profesionalnom sportu za osobe s invaliditetom. Bez obzira na moje profesionalno igranje i rezultate, nemoguće je živjeti od tenisa. Ne gledajući tu materijalnu stranu, tenis u kolicima preporučio bih svima, posebno mladima. Počnite što ranije, dobro je za fizičko zdravlje, no potrebna je i podrška obitelji. Ja sam tenisom ojačao mišiće trupa, skolioza koja se razvila obzirom na dob mog stradavanja ne pričinjava mi smetnje. Ovo je sport koji se može dugo igrati, bez obzira na kojoj razini želite igrati - profesionalno ili rekreativno - za tjelesno zdravlje paraplegičara i tetraplegičara znači puno i stoga pokušajte", poručio je Anto Joskić.

Želite li se okušati u ovom sportu javite se u Hrvatski savez tenisača u kolicima, kontakti i klubovi nalaze se na stranici www.tenisukolicima.com

Božica Ravlić


 


 


 


 

 

Povezane vijesti