Ebola se i dalje širi u Sijera Leoneu i Liberiji, prijeti li virus i Europi?

"Trend epidemije u Liberiji i Sijera Leoneu i dalje je neizvjestan, a govori se o velikom broju novih slučajeva oboljelih i mrtvih", navodi WHO i ističe da je ova epidemija "velika regionalna prijetnja, bez presedana u trajanju i razmjerima


Ebola se nastavlja širiti u Sijera Leoneu, Liberiji i u nešto manjim razmjerima u Gvineji, priopćila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), navodeći da su između 6. i 8. srpnja zabilježena 44 nova slučaja oboljelih te da je 21 osoba umrla.

U zapadnoj Africi od veljače je zabilježeno ukupno 888 slučajeva zaraženih tom smrtonosnom virusnom bolešću, uključujući 539 mrtvih.

"Trend epidemije u Liberiji i Sijera Leoneu i dalje je neizvjestan, a govori se o velikom broju novih slučajeva oboljelih i mrtvih", navodi WHO i ističe da je ova epidemija "velika regionalna prijetnja, bez presedana u trajanju i razmjerima".

Samo jedan potvrđeni novi slučaj zabilježen je tijekom prošlog tjedna u Gvineji i WHO pažljivo prati situaciju i napominje da na širenje epidemije utječu i neki sociokulturni i tradicijski razlozi.

"Neki ljudi i dalje niječu postojanje zaraze, a drugi smatraju da je ne treba liječiti", napominje direktor odjela UNICEF-a za zapadnu i srednju Afriku Manuel Fontaine.

U nekim zajednicama se pojavljuje otpor prema preporučenim mjerama za kontrolu epidemije, kao što su mjere opreza tijekom tradicionalnih pokopa u kojima je ubobičajeno kupanje i doticanje mrtvih tijela..

Ebola izaziva proljev i povraćanje, slabljenje funkcije jetre i bubrega i može prouzročiti vanjsko i unutarnje krvarenje. Ubija do 90 posto zaraženih i širi se bliskim kontaktom s krvlju, tjelesnim tekućinama i tkivom zaraženih ljudi. Nema lijeka niti cjepiva.

Hina

 

Povezane vijesti