Zagreb Open 2014: Usprkos financijskim teškoćama, tenis u kolicima ima sve više poklonika

"Kvaliteta turnira je očekivana, s obzirom na mali nagradni fond koji iznosi dvije tisuće dolara pa je teško privući neke vrhunske igrače. Inače, nagradni fondovi međunarodnih turnira iz Futures serija iznose po dvadeset ili trideset tisuća eura". kaže predsjednik Hrvatskog saveza tenisača s invaliditetom Ivan Karačić

 

U Zagrebu je završen međunarodni turnir tenisača u kolicima 'Zagreb Open 2014', koji je - u sklopu UNIQLO wheelchair tennis tour serije - odigran na terenima tenis kluba Purger u organizaciji TKOI Tigar.

Pobjednik trećeg izdanja turnira je Austrijanac Josef Riegler, a u konkurenciji parova medalje su osvojili Joskić/Stefan.

Riegler je u finalu pojedinačnog dijela turnira slavio protiv sunarodnjaka Nice Langmanna sa 6:1,6:3 , dok su u konkurenciji parova u finalnom susretu naš Anto Joskić i Austrijanac Karl Stefan bili bolji od austrijskog para Langmann/Pfundner sa 6:1, 6:0. Od ostalih rezultata treba spomenuti da su dva najbolja hrvatska tenisača u kolicima Anto Joskić i Dražen Mikšić zaustavljeni u polufinalu pojedinačnog dijela turnira, dok je Željko Kladarić osvojio utješnu nagradu. Tvrtka Tennis Touch pobrinula se da turnir bude tehnološki organiziran na najvišoj svjetskoj razini. Igračima je omogućeno da rezultate mečeva, kao i sam ždrijeb, prate putem aplikacije na svojim mobilnim telefonima ili putem ekrana postavljenih na terenima. Dva terena bila su pokrivena i cjelodnevnim video prijenosom pa su se mečevi mogli pratiti uživo putem interneta. Treba također istaknuti kako su održavanje turnira pomogli Plinacro i Zagrebačka banka.

Pobjednik turnira Josef Riegler

Predsjednik Hrvatskog saveza tenisača s invaliditetom, Ivan Karačić, zadovoljan je organizacijom turnira za koji vjeruje da će sljedeće godine biti još bolji. Očito je, naime, da tenis u kolicima ima sve više poklonika.

"Ovo je treći turnir koji se održava pod pokroviteljstvom našeg saveza. Riječ je o Futures turniru, a imamo trinaest natjecatelja iz Austrije, Rumunjske i Hrvatske", kaže Ivan Karačić .

"Što se tiče općeg stanja u tenisu za osobe s invaliditetom problemi su, kao i svugdje, uglavnom financijske prirode. To se vidi već i po tome što je turnir u Karlovcu otkazan, a time naši tenisači ostaju bez prilike za stjecanjem bodova i napredovanjem na ljestvici.

Od međunarodnih turnira uspijevamo sudjelovati tek u našem susjedstvu, Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj, dok za udaljenije turnire, nažalost, ne možemo prikupiti sredstva.

Kvaliteta turnira je očekivana, s obzirom na mali nagradni fond koji iznosi dvije tisuće dolara pa je teško privući neke vrhunske igrače. Inače, nagradni fondovi međunarodnih turnira iz Futures serija iznose po dvadeset ili trideset tisuća eura, a veće turnire da i ne spominjemo.

Jednostavno rečeno, tenis je skup sport pa s razumijevanjem prihvaćamo nedostatak sredstava iz gradskih proračuna za financiranje turnira. Ipak, od Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom dobili smo sredstva za korištenje objekata i stručni rad, što nam je u ovim trenucima od presudne važnosti. Ovom prilikom htio bih se zahvaliti i teniskim klubovima koji nam često izlaze u susret u korištenju teniskih terena i treninga naših igrača“, napomenuo je Ivan Karačić.

Marko Damjanović