ŠK Posavac: Obljetnica kluba koji je rasadnik šahovskih talenata

Klub je uz ostalo poznat i po školi šaha koja je iznjedrila nekoliko sjajnih mladih igrača

 

Ljubitelji šaha u Brodsko-posavskoj županiji znaju da je Šahovski klub 'Posavac', iz prigradskog naselja Ruščice kraj Slavonskog Broda, najbolje ustrojen i organiziran amaterski klub u tom dijelu Hrvatske. Da je tomu tako, potvrđuju raznolike aktivnosti i brojni turniri koje priređuju entuzijasti ovog šahovskog kluba pod vodstvom Mate Opačka.
Šahovski klub 'Posavac' prvi je utemeljio i pokrenuo školu šaha u Brodsko-posavskoj županiji 2001. godine. Od tada je kroz školu prošlo 90-ak kadeta i kadetkinja. Školu šaha vode njihovi istaknuti šahisti Antun Rakić, Dragan Pavić i Mato Opačak.

ŠK 'Posavac' u tri je navrata bio domaćin seminara za klupske i županijske šahovske suce. Klub je 2011. godine dobio zlatnu kovanicu za svoj primjeran rad u sportu od Brodsko-posavske županije.
Njihovi kadeti Tena Kolakovski, Ivan Opačak, Adam Talić, Vedran Zmaijić, Jurica Tokić, Marija i Eva Martić, Lucija Grgurević, Brigita i Barbara Hiller, Kristina Rašić, Ivan Rakić, Benjamin Grgurević , Mateo Zeba, i Ivica Martić proglašeni su novim nadama hrvatskog šaha. Najbolji kadet za 2005. godinu II. HŠL-Istok, je Adam Talić, njihov perspektivni kadet-junior, a nadarenim sportašem tituliran je i junior Ivan Opačak. Pomladak kluba je nastupao na igrama mladih u Splitu gdje su Sara Jaćimović 2011. i Lucija Grgurević 2013.godine zauzele 1. mjesto u svojoj kategoriji.
Klub je pet godina zaredom vodio deset članova na ljetovanje u Biograd na moru, darovite polaznike škole šaha. Od 2006. pokrenuli su svoju internet stranicu - sk-posavac.hr. Od aktivnosti, posebno ističemo da već 11 godina klub upriličuje hodočašće u Međugorje .gdje organizira otvoreni šahovski turnir.
Prvi sastav seniora natjecao se u drugoj šahovskoj ligi Istok.
Nema sumnje kako je pred ovim malim klubom svjetla budućnost u godinama koje dolaze. Polako im stiže mladi naraštaj koji je garancija još boljih rezultata.

M. Damjanović


 

 

Povezane vijesti