Teniski klub osoba s invaliditetom 'Sirius': Samo nebo je granica

"Tenisači s invaliditetom jednostavniji su, zahvalniji, kad im se nešto pruža nastoje to duplo vratiti, uistinu igraju sa zadovoljstvom i daju svoj maksimum", kaže Bojan Kovač,  predsjednik 'Siriusa'

                                                                                                             Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

U Hrvatskoj se tenis u kolicima počeo igrati 1993. godine u Zagrebu. Prvi međunarodni turnir u Hrvatskoj bio je Croatia Open održan u Puli, a od 1996. godine Hrvatska reprezentacija nastupa na Svjetskom kupu i od tada do danas nije propustila niti jedno natjecanje.

Teniski klub osoba s invaliditetom Sirius osnovan je s primarnim ciljem pomoći mladim i odraslim osobama s invaliditetom pružajući im poduku i organizirajući treninge.

"Usprkos slabom interesu za tenis u kolicima i dalje pokušavamo privući nove tenisače. Iz tog razloga održali smo brojne prezentacije u Varaždinskim toplicama, te u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava. Teško je potaknuti osobe da pokušaju, uzmu reket i vide kako je na samom terenu. Problem cjelokupnog tenisa u kolicima je što su sve dijagnoze u istoj kategoriji. Opremu i kolica smo nabavili od sponzora iz Nizozemske, a za ostalo se snalazimo preko privatnih donatora. Svi mi u klubu radimo na volonterskoj bazi. Osobno sam u tenisu od malena, ranije sam trenirao osobe bez invaliditeta, no početkom rada za reprezentaciju tenisača u kolicima toliko mi se svidjelo da sam ostao. Jedan od razloga je i potpuno drugačiji stav osoba koje igraju tenis u invalidskim kolicima. Jednostavniji su, zahvalniji, kad im se nešto pruža nastoje to duplo vratiti, uistinu igraju sa zadovoljstvom i daju maksimum od sebe", izjavio je za In-Portal Bojan Kovač, predsjednik Teniskog kluba osoba s invaliditetom Sirius.

Bojan Kovač (prvi zdesna) s gradonačelnikom Milanom Bandićem i Marinkom Bakulom

Kovač je i direktor Rezidencija Opena, međunarodnog teniskog turnira za osobe s invaliditetom. Turnir je u vrlo kratkom roku dosegnuo zavidan nivo, a kvalitetnu organizaciju primijetili su i sami igrači koji ga redovito hvale i rado se vraćaju u Zagreb. Turnir se već petu godinu zaredom održava na teniskim terenima Nacionalnog teniskog centra na Zagrebačkom velesajmu, a u okviru UNIQLO Wheelchair Tennis Toura koji broji više od 160 turnira u više od 40 zemalja svijeta. Zagrebački turnir ranga je ITF3 i trenutno je jedini ove kategorije u Hrvatskoj.

Otkako je pokrenut 1967. godine, tenis u kolicima bio je najbrže rastući, te jedan od najizazovnijih i najatraktivnijih sportova za osobe s invaliditetom. U početku se tenis u kolicima igrao poglavito u SAD-u.TK Sirius pruža priliku za mnoge osobe u kolicima da uživaju u natjecateljskom tenisu, ali i da dijele zadovoljstvo igre sa svojom obitelji i prijateljima. Sport je jedan od načina na koji se oni mogu aktivirati te potencirati svoje talente i mogućnosti i na taj se način što uspješnije uključiti u svakodnevni život.

Svim zainteresiranim osobama s invaliditetom TK Sirius pruža poduku tenisa u kolicima uz stručno vodstvo i individualan pristup. Sva oprema i treninzi su besplatni i osigurani od strane kluba, a sportska kolica na korištenje daje tvrtka Rezidencija 55.

Treninzi se održavaju na teniskim terenima Zagrebačkog velesajma prema dogovoru, željama i mogućnostima. Svi zainteresirani mogu se javiti na broj telefona 099 3855 419 ili na e-mail adresu bojan.kovac@tk-sirius.com

Božica Ravlić